Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Πολλαπλές εκπτώσεις

Πολλαπλές εκπτώσεις


Σχόλια για μια παράδοξη εποχή

Κώστας Καρακώτιας

Ποικίλη Στοά, 2017
232 σελ.
ISBN 978-618-83407-3-2, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 13,00

Τα κείμενα του παρόντος τόμου γράφτηκαν την τελευταία πενταετία με αφετηρία τις δύο συνεχόμενες βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012. Εκκινούν συνήθως από την πολιτική, οικονομική και ιδεολογική επικαιρότητα αυτής της εξαιρετικά πυκνής πολιτικά περιόδου, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας ήταν η συνέχιση, με αμείωτη ένταση, της πολλαπλής κρίσης. Προσπαθούν, όμως, να υπερβούν την τυπική ειδησεογραφική καταγραφή και ανάγνωση της κρίσης αυτής και να αναδείξουν το ποικίλο υπόστρωμά της. Επιχειρούν δε να διερμηνεύσουν κριτικά πολλά από τα φαινόμενα της περιόδου που εκδηλώθηκαν παράλληλα με τα γεγονότα της.

Τέτοια φαινόμενα ήταν η ανορθολογική πρόσληψη της κρίσης και του Μνημονίου από την κοινωνία και τα κόμματα, η αποδόμηση του παλιού πολιτικού συστήματος, ο λόγος και οι πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ, η εμφάνιση και η εδραίωση της Ακροδεξιάς, η τρομοκρατία, οι ποικίλοι πολιτισμικοί πόλεμοι και οι ανορθολογικές δοξασίες, το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα, η ευρωπαϊκή κρίση, το ακραίο Ισλάμ. Όλα αυτά συνέτειναν στην ανατροπή της μεταπολιτευτικής κανονικότητας της ελληνικής κοινωνίας και στη μετάβασή της σε μια πρωτόγνωρη, παράδοξη και αχαρτογράφητη κατάσταση. Η συνάρθρωση των κειμένων, εν γνώσει βέβαια των ορίων τους, θα μπορούσε να ιδωθεί και ως ένα αναστοχαστικό χρονικό της τρέχουσας πολυεπίπεδης κρίσης το οποίο προσπαθεί να συλλάβει και να διερμηνεύσει το παράδοξο της νέας αυτής κατάστασης ενώ επιπλέον αποσκοπεί στη συνδιαμόρφωση ενός ριζικά διαφορετικού παραδείγματος ανάγνωσης, ερμηνείας και αλλαγής της υπάρχουσας εγχώριας τάξης πραγμάτων.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Δημήτρης Φύσσας, Το αρθρογραφικό λαχάνιασμα μιας ελληνικής πενταετίας, "Athens Voice", 7.3.2018
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)