Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Η Κρητική Επανάσταση 1866-1869 και η διαχείριση της κρίσης από τον βασιλιά Γεώργιο Α΄

Η Κρητική Επανάσταση 1866-1869 και η διαχείριση της κρίσης από τον βασιλιά Γεώργιο Α΄


Η πολιτικο-ιστορική ανάλυση: Σκέψεις και διδάγματα για τη θεωρία των διεθνών σχέσεων, την εξωτερική πολιτική και εθνική στρατηγική και ιδεολογία

Νικόλαος Παπαναστασόπουλος

Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 2017
126 σελ.
ISBN 978-960-08-0770-7, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 10,00

Η πολιτική ιστορία και ανάλυση των διεθνών σχέσεων και της εξωτερικής πολιτικής, σε κάθε εποχή, διδάσκουν και αποτελούν πολύτιμο πλοηγό για τους σχεδιαστές και λήπτες απόφασης στον τομέα της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

Ο Γεώργιος Α' είχε γνώση της τύχης και των επιλογών του προκατόχου του βασιλιά Όθωνα. Η "ειρηνοπόλεμη" στάση και συμπεριφορά του Γεώργιου ήταν απόρροια μιας λεπτής αμφιταλάντευσης, ανάμεσα στις επιταγές της ξένης διπλωματίας, καθώς και στη διατήρηση του ζωτικού συστατικού της επικοινωνίας με το λαό του, δηλαδή του εθνικισμού/αλυτρωτισμού. Κατεξοχήν, η σαφής γνώση του κλίματος της εποχής, της "Pax Britannica" και του απορρέοντος δόγματος της οθωμανικής αυτοκρατορίας δεν διαλάνθαναν της προσοχής του άνακτα. Αντίθετα, θα λέγαμε ότι αποτελούσαν "τα πόδια" του βασιλικού του θρόνου.

Ακριβώς, η εθνική ιδεολογία του αλυτρωτισμού είναι αυτή που παραμένει κυρίαρχη. Το όποιο κριτικό πνεύμα αφορά και μόνο τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων, όπου όλοι είναι στρατευμένοι στην εθνική αποστολή. Σ' αυτό ακριβώς το ιδεολογικό περίγραμμα, εντάσσονται και οι αναγνώσεις, προσλήψεις της Ευρώπης. Αυτές τελούν σε ανάκληση στη συλλογική μνήμη παγιωμένων προγονικών προκαταλήψεων, απλουστευτικών μύθων και στερεοτυπικών κρίσεων. Όλο αυτό το συνονθύλευμα συνυφαινόταν με την πορεία των εθνικών κρίσεων και δη της Κρητικής Επανάστασης της χρονικής περιόδου 1866-1869.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)