1941: Όταν ο πόλεμος εξαπλώθηκε στον κόσμο

1941: Όταν ο πόλεμος εξαπλώθηκε στον κόσμοΓιόακιμ Κέπνερ
μετάφραση: Λένια Μαζαράκη

Μεταίχμιο, 2018
376 σελ.
ISBN 978-618-03-1100-6, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 17,70

Ο βραβευµένος Γιόακιµ Κέπνερ ξεδιπλώνει το χρονικό της πραγµατικής αφετηρίας του Β’ Παγκόσµιου Πολέµου. Μέσα από αρχειακές πηγές και προσωπικές µαρτυρίες από τις εµπλεκόµενες χώρες -ανάµεσά τους και αυτή της Άλκης Ζέη για την Ελλάδα- αναλύει τις σηµαντικές και αµετάκλητες αποφάσεις και επιλογές του 1941, µιας χρονιάς-σηµείο καµπής για τη µοίρα εκατοµµυρίων ανθρώπων.
Ο Κέπνερ µιλά για τον πόλεµο ως µέσο της πολιτικής και για την πολιτική στο πλαίσιο ενός πολέµου κατά τον οποίο δεν υπήρξαν η παραµικρή διάθεση για συµφιλίωση και ο παραµικρός συµβιβασµός. Ασχολείται µε τους πολιτικούς που τον αποφάσισαν και τον διεύθυναν· µε τους στρατιώτες που τον διεξήγαγαν· µε τους ανθρώπους τους οποίους διέλυσε σαν φλεγόµενος οδοστρωτήρας· ασχολείται µε την κτηνωδία και την απόγνωση, µε το θάρρος και την αντίσταση.

Ασχολείται επίσης µε την καθυστερηµένη, σχεδόν µοιραία καθυστερηµένη συνειδητοποίηση του ελεύθερου κόσµου, ενός κόσµου βασισµένου σε ηθικά θεµέλια, τον οποίο σήµερα εν πολλοίς θεωρούµε δεδοµένο. Όµως δεν είναι δεδοµένος. Είναι ένα ιστορικό ανεπανάληπτο επίτευγµα, και το 1941 σηµατοδοτεί το έτος κατά το οποίο ξαναβρήκε τη φωνή του, την αξιοπρέπειά του και τη δύναµή του.

Ο Κέπνερ καταφέρνει να φτάσει στην καρδιά των γεγονότων, και µάλιστα στις µισές σελίδες απ’ όσες χρειάζονται άλλοι συγγραφείς.
Westfalische Nachrichten


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Άγγελος Πετρουλάκης, Το καλοκαίρι πίσω από τα βιβλία…, "Fractal", Ιούλιος 2018
Διονύσης Μουσμούτης, 1941: Όταν ο πόλεμος εξαπλώθηκε στον κόσμο, www.diavasame.gr, Ιούνιος 2018
Μάρκος Καρασαρίνης, 1941, η χρονιά που άλλαξε την Ιστορία, Περιοδικό "ΒHmagazino", 7.4.2018
Φίλιππος Δρακονταειδής, Όταν ο πόλεμος έγινε από Ευρωπαϊκός, Παγκόσμιος, "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο", 23.3.2018