Η βαλκανική σκακιέρα

Η βαλκανική σκακιέραΓεώργιος Ευαγγ. Δουδούμης

Ινφογνώμων Εκδόσεις, 2018
214 σελ.
ISBN 978-618-5219-46-8, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 14,00

Μετά από μία σύντομη εισαγωγή και αναφορά στις ιστορικές μνήμες και στο πρόσφατο παρελθόν το βιβλίο φωτίζει, αφενός τις σύγχρονες πληγές της περιοχής,
Δημογραφικό-Μεταναστευτικό-Διαφθορά-Εγκληματικότητα, που εμποδίζουν την ανάπτυξη και καθιστούν αβέβαιο το μέλλον της, αφετέρου τις γεωπολιτικές εξελίξεις, στις οποίες πρωτοστατούν οι Μεγάλες Δυνάμεις, που χρησιμοποιούν ως εργαλεία τις ποικίλες μειονότητες εκμεταλλευόμενες τα τοπικά Πιόνια παίζοντας σκάκι στη βαλκανική σκακιέρα.

Εκτός πλαισίων τυπικών συμμαχιών, εχθρικοί σύμμαχοι και φιλικοί εχθροί ανταγωνίζονται στα Βαλκάνια, που πρόκειται να αποτελέσουν τον ενεργειακό διάδρομο που θα διασφαλίζει τη ροή των ενεργειακών πρώτων υλών προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, οι οποίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επιδιώκουν με κάθε τρόπο να ελαχιστοποιήσουν την ενεργειακή κυριαρχία της Ρωσίας στη Βαλκανική.

Πέραν των τουρκικών ασεβών πόθων, αναδεικνύεται ο νέος ρόλος των Ανατολικών Βαλκανίων, του βαλκανικού διδύμου Βουλγαρίας-Ρουμανίας, που ως προμετωπίδα της Δύσης βρίσκονται πλέον απέναντι στην ηγέτιδα δύναμη του συνασπισμού στον οποίο ανήκαν μέχρι και τον Μάρτιο του 1991.
Επιπρόσθετα, τα Δυτικά Βαλκάνια συνιστούν ένα ενιαίο γεωπολιτικό ναρκοπέδιο παραμονές της αποφασισμένης αλβανικής ενοποίησης, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην ΠΓΔΤΜ, στη Σερβία και στη Βοσνία & Ερζεγοβίνη και θα αλλάξει ολόκληρο το γεωπολιτικό σκηνικό στα Βαλκάνια.

Το βιβλίο είναι μια γεωπολιτική αξονική τομογραφία των σημερινών Βαλκανίων, που επισημαίνει, αναλύει και προτείνει παραπέμποντας συγχρόνως σε πλούσια βιβλιογραφία και αρθρογραφία.