Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Το πνεύμα του κακού

Το πνεύμα του κακούNathalie Zaltzman
μετάφραση: Ευδοκία Ελευθερίου

Νησίδες, 2018
178 σελ.
ISBN 978-618-5228-25-5, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 12,72

Το ιστορικό παράδειγμα του ολοκληρωτισμού, που σημάδεψε τον εικοστό αιώνα, με τον υποβιβασμό του ανθρώπινου όντος σε "homo sacer, άνθρωπο φονεύσιμο", οδηγεί αναπόφευκτα στη διαπίστωση ότι η "Kulturarbeit", η "εργασία της κουλτούρας", μολονότι προδιαγράφεται ως η μόνη δυνατότητα ανάκαμψης από τη βαρβαρότητα και ανασύστασης μιας εκ νέου κατοικήσιμης ανθρώπινης πραγματικότητας, δεν εξελίσσεται υποχρεωτικά ευθύγραμμα, ούτε και αποκλειστικά υπό την έννοια της "προόδου". Τίποτε δεν εμποδίζει την εμφάνιση πρωτόγνωρων ή την επανεμφάνιση παρόμοιων ατομικών και συλλογικών μορφών βαρβαρότητας.
Αυτή η αναπόδραστη αλήθεια είναι που ωθεί τη Γαλλίδα ψυχαναλύτρια Nathalie Zaltzman, στο τελευταίο, ψυχαναλυτικό μα και βαθιά πολιτικό βιβλίο της, "Το πνεύμα του κακού", να αναμετρηθεί ανατρεπτικά, ρηξικέλευθα, με την κοινή, μα και με την πολιτική και νομική αντίληψη για το "ανθρώπινο", τον πολιτισμό του, τις κρίσεις του πολιτισμού του, που μπορούν, όπως τραγικά έδειξε ο εικοστός αιώνας, να οδηγούν ως την αποσύνθεσή του στην κατηγορία της μάζας, ως την αφάνιση του υποκειμένου, απορροφώμενου σε αυτήν, ως την εγκαθίδρυση μιας καινοφανούς συνθήκης, μιας νεο-πραγματικότητας, που εμβλήματά της είναι ο θάνατος και τα είδωλά του. Επερωτά τη σχέση του ανθρώπινου με το κακό, ανιχνεύοντας τις ρίζες του, τον τόπο του, στον ψυχισμό, τους όρους τιθάσευσής του και ενδεχόμενης επανανάδυσής του στο πλαίσιο μιας κοινωνικής οργάνωσης, πεπεισμένη ότι ατομικό και συλλογικό είναι άρρηκτα συνυφασμένες συνιστώσες της «ανθρώπινης πραγματικότητας», δομικές του ψυχισμού. Ερευνά τη δυναμική μα και τα αδιέξοδα της Kulturarbeit ενώπιόν του, αποκαλύπτοντας την αναπάντεχη, ασυνείδητη, ισοπεδωτικά "ολοκληρωτική", και ως εκ τούτου συγκαλυπτική, επίπτωση του Έρωτα, στο ίδιο το επίπεδο της εργασίας της κουλτούρας, στην υπηρεσία της άμυνας μπρος στην ανυπόφορη παραδοχή του ριζώματος του "απανθρώπινου" στο ανθρώπινο. Αναζητά, μέσα από την τέχνη και υπό το πρίσμα της ψυχανάλυσης, ενδεχόμενες "λύσεις" στις "απορίες" της ανθρωπότητας απέναντι στην ακατανίκητη ύπαρξη του κακού, απέναντι στην ανεξάλειπτη ατομική και συλλογική βαρβαρότητα.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Ευδοκία Ελευθερίου, Μια ψυχαναλύτρια απέναντι στο κακό και το ιερό, "Εφημερίδα των Συντακτών", 21.7.2018
Ευδοκία Ελευθερίου, Αντιμέτωποι με «Το πνεύμα του κακού», tvxs.gr, 10.5.2018
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)