Το εθνικό ζήτημα στην εποχή μας

Το εθνικό ζήτημα στην εποχή μας


Η κρίση του ευρωαντλαντισμού και η Ελλάδα

Πέτρος Παπακωνσταντίνου

Τόπος, 2018
264 σελ.
ISBN 978-960-499-254-6, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 13,90

Το έθνος είναι ο μεγάλος επιζών από τις ιδεολογικές καταρρεύσεις της εποχής μας. Στην Ανατολή, η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν και η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ αμφισβητούν την ηγεμονία της Αμερικής, επενδύοντας στον πατριωτισμό. Στη Δύση, η μεγάλη κρίση του 2008 άνοιξε ρήγματα στην παγκοσμιοποίηση, φέρνοντας τον Τραμπ στο Λευκό Οίκο και τη νίκη του Brexit στη Βρετανία. Η νέα γερμανική Αυτοκρατορία αναζωπυρώνει εθνικά αισθήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ αποσχιστικοί εθνικισμοί, τύπου Καταλονίας και Σκοτίας, απειλούν τη συνοχή ιστορικών κρατών.

H αλλαγή σκηνικού στην εποχή της μετα-παγκοσμιοποίησης θέτει επί τάπητος το καινούργιο Εθνικό Ζήτημα: την κατάκτηση της εθνικής-λαϊκής κυριαρχίας σε ρήξη με τις σύγχρονες Αυτοκρατορίες του κεφαλαίου. Η Ελλάδα οδεύει προς διπλή εθνική κρίση. Η ευρωπαϊκή στρατηγική κατέληξε στα μνημονιακά αδιέξοδα, ενώ η αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου προκαλεί επικίνδυνες εντάσεις στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου, στο νέο του βιβλίο, αναζητά τους όρους για έναν ριζικό αναπροσανατολισμό, έξω από το ασφυκτικό πλαίσιο του ευρωατλαντισμού.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Γιώργος Πίττας, Το εθνικό ζήτημα στην εποχή μας, Περιοδικό "Σοσιαλισμός από τα Κάτω", τχ. 130, Σεπτέμβιος-Οκτώβριος 2018
Δημοσθένης Παπαδάτος - Αναγνωστόπουλος, Το εθνικό ή το ταξικό;, https://marginalia.gr, τχ. 6, Οκτώβριος 2018
Πέτρος Παπακωνσταντίνου, Το εθνικό ζήτημα ως πεδίο μάχης για την εργατική ηγεμονία, "Πριν", 24.6.2018
Μπάμπης Συριόπουλος, Ζητούμενο οι ταξικές απαντήσεις για το «εθνικό ζήτημα», "Πριν", 10.6.2018
Δημήτρης Κουκλουμπέρης, «Το εθνικό ζήτημα στην εποχή μας», "Εφημερίδα των Συντακτών", 24.5.2018