Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Η ερυθρόμορφη κεραμική από την Αγορά της Πέλλας

Η ερυθρόμορφη κεραμική από την Αγορά της ΠέλλαςΝικόλαος Ακαμάτης

Ζήτη, 2018
428 σελ.
ISBN 978-960-456-505-4, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 31,80

Θέμα της μελέτης αυτής αποτελεί η παρουσίαση της ερυθρόμορφης κεραμικής από την περιοχή της Αγοράς της Πέλλας, που περιλαμβάνει τα ευρήματα του ίδιου του συγκροτήματος της Αγοράς, των μικρών οικοδομικών τετραγώνων Ι/2, Ι/4, Ι/6 και Ι/7 στα νότιά της που πιθανότατα ανήκουν σ' αυτήν, καθώς και των δρόμων ανάμεσα στην Αγορά και στα παραπάνω οικοδομικά τετράγωνα. Στην πλειονότητά της η κεραμική αυτή προέρχεται από την πανεπιστημιακή ανασκαφή του Α.Π.Θ. Το συγκεκριμένο υλικό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς το ζήτημα της εξέτασης των σχημάτων, της εικονογραφίας, των κεραμικών εργαστηρίων και της χρονολόγησης των αγγείων. Ακόμη, παρέχει στοιχεία για την Πέλλα των Κλασικών χρόνων, για την οποία υπάρχουν, ως σήμερα, σχετικά λίγα στοιχεία.

Η ανασκαφική έρευνα στην περιοχή της Αγοράς έχει φέρει στο φως τη μεγαλύτερη ποσότητα ερυθρόμορφης κεραμικής από την Πέλλα. Συνολικά εξετάστηκαν χίλια εννιακόσια εξήντα τέσσερα (1964) τμήματα αγγείων. Το πλήθος της ερυθρόμορφης κεραμικής οφείλεται αφενός στη μακρόχρονη έρευνα της περιοχής της Αγοράς και αφετέρου στο μεγάλο όγκο αρχαιολογικού υλικού, που προέρχεται από το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της πόλης. Η ερυθρόμορφη κεραμική από το εσωτερικό των τάφων της ευρύτερης περιοχής δεν αποτελεί αντικείμενο της παρούσας μελέτης, καθώς θα εξεταστεί στο πλαίσιο της συνολικής δημοσίευσης του νεκροταφείου.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)