Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Το "Βραχασιώτικο Σπίτι"

Το "Βραχασιώτικο Σπίτι"


Περιήγηση στη λαογραφία και την ιστορία του Βραχασίου

Σταύρος Ν. Χριστοδουλάκης

Λεξίτυπον, 2018
216 σελ.
ISBN 978-960-597-174-8, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 12,50

Αυτό το βιβλίο αποτελεί ένα εγχείρημα προσεγγίσεως της λαογραφικής παράδοσης τόσο του Βραχασίου όσο και της ανατολικής Κρήτης γενικότερα μέσα από το "Βραχασιώτικο Σπίτι", μία λαογραφική έκθεση, η οποία αποτελεί ουσιαστικά έναν μεγάλο μουσειακό χώρο.

Το "Βραχασιώτικο Σπίτι" στεγάζεται σε μία πέτρινη παραδοσιακή οικία που θεμελιώθηκε το 1880, η οποία βασίζεται στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νομού Λασιθίου και αποτελεί ιδιοκτησία της κ. Μαρίας Λεμπιδάκη-Λασιθιωτάκη. Η δημιουργία του εν λόγω μουσειακού χώρου που, ενώ φαίνεται μικρός, δεν είναι, δημιουργήθηκε από την ευφυή ιδέα και τον ακάματο και συνεχή προσωπικό μόχθο της κ. Μαρίας Λεμπιδάκη-Λασιθιωτάκη και της κ. Αικατερίνης Λεμπιδάκη.

Σε αυτήν την παραδοσιακή οικία, που αποτελείται από έναν ισόγειο και έναν ημιυπόγειο χώρο, ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει τον τρόπο ζωής των σχετικά πρόσφατων Κρητικών τόσο του Βραχασίου όσο και της Κρήτης γενικότερα, εκεί όπου υπήρχαν παραδοσιακοί οικισμοί και οικίες, ατενίζοντας το κύριο δωμάτιο της οικογένειας, το υπνοδωμάτιο, όπου βρισκόταν ο αργαλειός, τα υφαντά, ο ρουχισμός, το γραφείοτου Βραχασιώτη δικηγόρου και Εφέτη Νικόλαου Εμμαν. Λεμπιδάκη, την κάμερα,όπου αποθηκεύονταν τα τρόφιμα, τον σταύλο με τα γεωργικά σύνεργα και τους υπόλοιπους χώρους της οικίας.

Στο "Βραχασιώτικο Σπίτι" εκτίθενται πολλά αντικείμενα από την ιστορία και τη λαογραφία της περιοχής που ευρίσκοντο σε ευρεία και καθημερινή χρήση από τους Βραχασιώτες του πρόσφατου παρελθόντος.

Μέσα από το πλούσιο υλικό των παλαιών φωτογραφιών, όπου εικονίζονται διάφορα ιστορικά πρόσωπα που έλαβαν μέρος στους Κρητικούς αγώνες, και των δημόσιων εγγράφων φωτίζεται μία ιστορική πτυχή της περιοχής και των κατοίκων της που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην κρητική ιστορία.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)