Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Η μεγάλη κλοπή του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών

Η μεγάλη κλοπή του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών


Η πραγματική ιστορία του κλεπτομανούς ποιητή Περικλή Ραφτόπουλου: Μια άγνωστη σελίδα της Αθήνας του 19ου αι.

Κάρολος Επ. Μωραϊτης

Λεξίτυπον, 2018
152 σελ.
ISBN 978-960-597-167-0, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 9,50

Η μεγάλη κλοπή του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών, τον Οκτώβριο του 1887, αναστάτωσε τη μικρή αθηναϊκή κοινωνία. Οι εφημερίδες αφιέρωναν καθημερινώς στήλες ολόκληρες για την πορεία των ερευνών. Γρήγορα ο θόρυβος γύρω από την πολύκροτη εκείνη υπόθεση πέρασε τα στενά όρια της χώρας και έγινε γνωστή σε κάθε γωνιά της Ευρώπης και της Αμερικής. Όλοι συζητούσαν για τους αγνώστους που κατώρθωσαν να εισέλθουν απαρατήρητοι στούς χώρους του Πανεπιστημίου και να αφαιρέσουν μέρος του νομισματικού θησαυρού της χώρας. Παρά τις σύντονες προσπάθειες τις οποίες κατέβαλαν επί μήνες οι διωκτικές Αρχές, δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τους δράστες. Η υπόθεση, χωρίς να διαλευκανθή τότε, μπήκε στο Αρχείο.

Περίπου πέντε μήνες αργότερα, ο φάκελλος της υπόθεσης άνοιξε και πάλι, με αφορμή μία είδηση που δημοσιεύθηκε στον γαλλικό Τύπο. Η πληροφορία ανέφερε ότι ο διάσημος Γάλλος επιθεωρητής Μαρί Φραγκίσκος Γκορόν, ερευνώντας υπόθεση κλοπής νομισματικού θησαυρού από κατάστημα αρχαιοπωλών των Παρισίων, είχε συλλάβει τον νεαρό Έλληνα ποιητή, δημοσιογράφο και νομομαθή Περικλή Ραφτόπουλο, ως ένοχο. Από έρευνα που είχε γίνει στο δωμάτιο στο οποίο διέμενε, αλλά και από τις ανακρίσεις που ακολούθησαν, απεκαλύφθη ότι ήταν ο δράστης όχι μόνον της κλοπής που είχε διαπραχθή επί του γαλλικού εδάφους, αλλά και ο κλέφτης του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών.

Ο Ραφτόπουλος, μετά τις εις βάρος του αποκαλύψεις, την προφυλάκιση και ομολογία του, κλείσθηκε στις φυλακές Μαζάς. Μετά την έκτιση της ποινής του, αφέθη ελεύθερος. Συνέχισε όμως τις κλοπές, με αποτέλεσμα να συλληφθή εκ νέου αρκετές φορές και να εγκλεισθή και πάλι στις φυλακές. Το τέλος του παραμένει άγνωστο.

Το βιβλίο παρακολουθεί την υπόθεση, όπως αυτή καταγραφόταν στον Τύπο της εποχής και παράλληλα σκιαγραφεί, με όσες λεπτομέρειες έγιναν γνωστές, το προφίλ τού δράστη.

Πρόκειται για μια άγνωστη σελίδα από την ιστορία της παλιάς Αθήνας, που σίγουρα θα κεντρίσει το ενδιαφέρον τού αναγνώστη.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)