Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Περί της παιδείας του πολίτη

Περί της παιδείας του πολίτηHenry Bergson
μετάφραση: Νάγια Παπασπύρου
επιμέλεια: Δημήτρης Υφαντής

Ροές, 2018
112 σελ.
ISBN 978-960-283-484-8, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 7,42

Ο Μπερξόν, σε τρεις διαλέξεις που έδωσε επ' ευκαιρία τελετών απονομής βραβείων σε μαθητές όταν ακόμη δίδασκε φιλοσοφία σε λύκεια της γαλλικής επαρχίας και του Παρισιού, εξετάζει την ευγένεια στις ποικίλες εκφάνσεις της ως προς την κοινωνική και πολιτική της σημασία (πρώτη διάλεξη), την ολοένα και μεγαλύτερη εξειδίκευση στις επιστήμες και τους κινδύνους που απορρέουν απ' αυτήν (δεύτερη διάλεξη), τη φρόνηση ως την αρετή του πράττειν, την κατανόηση της ζωήςκαι τηβαθύτερη πηγή της διάνοιας και της βούλησης (τρίτη διάλεξη). Το κοινό στοιχείο που συνδέει τις εμβριθείς του αναλύσεις των θεματικών αυτών είναι το καίριο ερώτημα για την παιδεία του ανθρώπου ως πολίτη μιας κοινωνίας ανοικτής και ανεκτικής, καθώς και για την ιδιαίτερη και σημαντική στο πλαίσιο αυτό συνεισφορά της κλασικής παιδείας, αρχαίας και νεότερης.

Τα τρία πρώιμα αυτά κείμενα του μεγάλου Γάλλου φιλοσόφου, τα οποία, παρά το διαφορετικό τους αντικείμενοσυνδέονται ωστόσοθεματικά μεταξύ τους και αλληλοσυμπληρώνονται, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αρκετές απόψεις. Προσφέρουν πρωτότυπες αναλύσεις των ποικίλων θεματικών τις οποίες εξετάζουν· διατυπώνουν ερωτήματα και διανοήματα που, όντας πολύ χαρακτηριστικά για το στοχασμό του Μπερξόν, αναπτύσσονται, ενίοτεβέβαια υπό άλλη μορφή, στα κύρια έργα του φιλοσόφου· πραγματεύονται, τέλος, με μεγάλη εμβρίθεια ζητήματα που δεν έχουν έκτοτε απωλέσει τίποτε από τη σημασία και την επικαιρότητά τους.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Χαρίκλεια Δημακοπούλου, Περί της παιδείας του πολίτη, "Εστία", 12.10.2019
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)