Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Η αξίωση προς χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης

Η αξίωση προς χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης


Υπό το πρίσμα της οικονομικής ανάλυσης του δικαίου

Χαράλαμπος Γ. Καραμπέλης

Νομική Βιβλιοθήκη, 2018
176 σελ.
ISBN 978-960-622-654-0, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 20,00

Ποια είναι η "προσήκουσα" χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης στη συγκεκριμένη εκάστοτε υπό κρίση περίπτωση; Επαφιέμενος στο νομολογιακό προηγούμενο -μέσω του οποίου προάγεται αναντίρρητα η Ασφάλεια του Δικαίου- ο εφαρμοστής του δικαίου αισθάνεται ότι ίσως δεν επιτυγχάνεται έτσι η δικαιότερη λύση στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Το ως άνω ερώτημα θέτει προσφυώς ο συγγραφέας στο βιβλίο "Η Αξίωση προς Χρηματική Ικανοποίηση λόγω Ηθικής Βλάβης ή Ψυχικής Οδύνης - Υπό το πρίσμα της Οικονομικής Ανάλυσης του Δικαίου" και προτείνει απαντήσεις, χρησιμοποιώντας το μεθοδολογικό εργαλείο της Οικονομικής Ανάλυσης του Δικαίου (ΟΑΔ). Το εγχείρημα είναι πρωτότυπο. Ο συγγραφέας εφαρμόζει τα πορίσματα της ΟΑΔ στο πεδίο της χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης, επιχειρώντας να εξισορροπήσει την απαίτηση για δίκαιες λύσεις, ανταποκρινόμενες στις συνθήκες της ατομικής περίπτωσης, προς την ανάγκη διατύπωσης καθολικεύσιμων κριτηρίων για τον καθορισμό της χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης.

Στην αρχή παρουσιάζεται η Οικονομική Ανάλυση του Δικαίου (ΟΑΔ), καθώς και το νομικό καθεστώς που διέπει τη χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης στο Ελληνικό Δίκαιο. Στη συνέχεια, αναδεικνύονται όλα τα ζητήματα που συνδέονται με την προβληματική του αναιρετικού ελέγχου της τήρησης της αρχής της αναλογικότητας κατά την επιδίκαση της χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης και τέλος, μελετάται η χρήση των εργαλείων της Οικονομικής Ανάλυσης του Δικαίου (ΟΑΔ) στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Δογματικό ενδιαφέρον παρουσιάζει κυρίως εδώ η θεώρηση του ζητήματος προσδιορισμού του "ευλόγου" της χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης υπό το πρίσμα της Αρχής της Αναλογικότητας με ανάλυση της νομολογίας στο θέμα αυτό. Η αξιοποίηση της ΟΑΔ για τον προαναφερόμενο σκοπό από τον συγγραφέα γίνεται μέσω της κριτικής παρουσίασης εκτενούς νομολογίας από αγγλοσαξονικές έννομες τάξεις. Οι αναλυόμενες αποφάσεις, κυρίως αγγλικών και αμερικανικών δικαστηρίων, αποτελούν πολύτιμη πηγή γνώσεως των ερμηνευτικών προβλημάτων, που αναφύονται κατά τον καθορισμό της χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης, και των λύσεων που προκρίνονται από τα δικαστήρια με εφαρμογή των πορισμάτων της ΟΑΔ.

Το παρόν έργο αποτελεί ένα χρήσιμο πόνημα για κάθε μελετητή του Αστικού Δικαίου και ειδικότερα των ζητημάτων που συνδέονται με τη χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)