Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της Θράκης τον 20ο αιώνα

Τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της Θράκης τον 20ο αιώνα


Σπουδές στην τοπική ιστορία: Διεπιστημονικές προσεγγίσεις

Ασπασία Τσώνη

Αρχύτας, 2019
220 σελ.
ISBN 978-618-5410-00-1, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 25,00

Η ρευστή πληθυσμιακή κατάσταση χαρακτηρίζει τη Θράκη από τον 19ο αι. Ωστόσο, τα γεγονότα που καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τη σύσταση του πληθυσμού στην εν λόγω περιοχή εντοπίζονται στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, οι οποίες χαρακτηρίζονται από πολεμικές αναμετρήσεις, εναλλαγές στην εδαφική κυριαρχία, ανακατατάξεις και μετακινήσεις πληθυσμών. Πληροφορίες για τον πληθυσμό της Θράκης και τα δημογραφικά και κοινωνικά του χαρακτηριστικά, έχει κάποιος τη δυνατότητα να αντλήσει, κυρίως μέσα από τις επίσημες απογραφές που έχουν συντελεστεί στη χώρα μας.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δημογραφικές συνιστώσες στο νευραλγικό χώρο της Θράκης. Ως εκ τούτου, κρίθηκε σκόπιμη η στατιστική αποτύπωση του πληθυσμού της Θράκης, μέσω ανάλυσης που διεξήχθη σε χωρικό επίπεδο νομών, βάσει των δημοσιευμένων αποτελεσμάτων των απογραφών του 20ου και 21ου αιώνα. Αρχικά, αναλύθηκε η πληθυσμιακή δομή της Θράκης και επιχειρήθηκε σύγκριση με τη δομή της χώρας στο σύνολό της. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους δείκτες γήρανσης που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του έντονου ρυθμού ανόδου τους, κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Στη συνέχεια, μελετήθηκαν τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά των κατοίκων. Έπειτα, επιχειρήθηκε να μελετηθεί η θνησιμότητα, με την κατασκευή πινάκων επιβίωσης. Τέλος, μελετήθηκε ένα εξίσου μείζον δημογραφικό φαινόμενο, η συγχρονική γονιμότητα.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)