Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Το μαρμαρένιο νησί

Το μαρμαρένιο νησί


Περιηγήσεις στον Μαρμαρά της Προποντίδας

Ιωάννης Παπαχρήστου

Εκδόσεις Μπαλτά, 2019
221 σελ.
ISBN 978-618-83604-5-7, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]

"...Το ανά χείρας περιηγητικό κείμενο, που προέκυψε από τα ταξίδια μου στον Μαρμαρά το 2013 (17-22 Ιουλίου) και το 2016 (10-21 Αυγούστου) και συμπληρώνεται με αναφορές των ετών 2017-2018, ακολουθεί την δομή και το ύφος των παλαιών περιηγητικών κειμένων της περιόδου 18ου-19ου αιώνα. Ως προς τη δομή, το κείμενο χωρίζεται σε ημερήσιες ενότητες, ενώ, ως προς το ύφος, διατηρεί την προσωπική αφήγηση του περιηγητή, δίχως βέβαια τις οριενταλιστικές ιδεοληψίες των Δυτικών περί Ανατολής. Η περιηγητική μαρτυρία, που ξεδιπλώνεται στις σελίδες του βιβλίου, αποτελεί επιτόπια έρευνα με στόχο την καταγραφή των ιχνών της ρωμαίικης, της εβραϊκής και της οθωμανικής παρουσίας στο νησί. Ταυτόχρονα, αποτυπώνεται η σημερινή ζωή στο νησί, όπως διαμορφώθηκε από τους ανταλλάξιμους, κυρίως Τουρκοκρητικούς, που κατέφθασαν στο νησί από το 1923 και έπειτα και από την εσωτερική μετακίνηση προς το νησί Τούρκων μεταναστών. Η περιγραφή των χωριών, των μνημείων, των τοποθεσιών, των συνηθειών της αλλοτινής, αλλά και της σύγχρονης ζωής του νησιού δεν έχει χαρακτήρα ακαδημαϊκής μελέτης. Η περιδιάβαση στο νησί γίνεται βεβαίως με γνώμονα τις πηγές (αρχαίες ελληνικές, ρωμαϊκές, βυζαντινές, οθωμανικές, εβραϊκές, τουρκικές, νεότερες δυτικές και σύγχρονες). Ωστόσο, οι πηγές εμφανίζονται συμπληρωματικά σε όσα βιώνονται στο οδοιπορικό.

Το φωτογραφικό υλικό του βιβλίου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της περιηγητικής μαρτυρίας, καθώς τα χαρακτικά, που άλλοτε συνόδευαν τις εκδόσεις περιηγητικών κειμένων, έχουν πλέον αντικατασταθεί από την τέχνη της φωτογραφίας. Παράλληλα, γίνεται αναφορά και σε άλλους τόπους-στάσεις του οδοιπορικού από και προς την Προκόννησο. Έτσι, ο αναγνώστης παρακολουθεί ολόκληρα τα δρομολόγια των δύο ταξιδιών, που περιλαμβάνουν το Βερολίνο, την Κωνσταντινούπολη, την Ραιδεστό, το Πάνιδο, τον Πέπλο, τα Ύψαλα, το Κιουπλί, τα λοιπά Μαρμαρονήσια και την Αρτάκη..."

(από την εισαγωγή του βιβλίου)


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Νίκος Βατόπουλος, Να επιστρέφεις στην Προικόννησο, "The Books' Journal", τχ. 98, Μάιος 2019
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)