Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Τεχνητή νοημοσύνη

Τεχνητή νοημοσύνηΜιχάλης Μπλέτσας
επιμέλεια σειράς: Μπάμπης Παπαδημητρίου

Εκδόσεις Παπαδόπουλος
112 σελ.
ISBN 960-569-624-Χ, ISBN-13 978-960-569-624-5, [Υπό Έκδοση]

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι σήμερα ένα από τα κύρια ζητήματα στην παγκόσμια ατζέντα. Τα όρια της, οι δυνατότητες και οι παρενέργειες της δημιουργούν ελπίδες και φόβους που ταλαντεύονται ανάμεσα στον ρεαλισμό και την επιστημονική φαντασία. Η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου εγκεφάλου, του πιο πολύπλοκου συστήματος στο γνωστό σύμπαν, έχει κάνει μεγάλα βήματα τα τελευταία χρόνια. Κάθε βήμα προόδου όμως φαίνεται ταυτόχρονα να μεγαλώνει το μέγεθος του προβλήματος. Ο τελικός στόχος, η δημιουργία μιας γενικευμένης τεχνητής νοημοσύνης, καθ’ εικόνα της ανθρώπινης, παραμένει σταθερά μερικές δεκαετίες μακριά.

Η αρχική συμβολική προσέγγιση της Τεχνητής Νοημοσύνης, συνάντησε γρήγορα ανυπέρβλητα μέχρι και σήμερα εμπόδια. Η Μηχανική Μάθηση που κυριαρχεί σήμερα, μας εντυπωσιάζει με τις υπεράνθρωπες δυνατότητες της αλλά παρόλες τις βιομιμητικές της καταβολές, δεν παύει να είναι υπολογιστική στατιστική που μάλλον μας απομακρύνει από το ζητούμενο. Δεδομένης της πολυπλοκότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου, φαίνεται να είμαστε ακόμα μακριά από την δημιουργία παρόμοιας λειτουργίας μηχανών. Όταν ακόμα και μια απλοϊκή εξομοίωση του εγκεφάλου με βάση τα όσα ξέρουμε σήμερα για την λειτουργία του, απαιτεί ελάχιστη ηλεκτρική ενέργεια 300MW (όση ενέργεια χρειάζεται μια μεσαία πόλη), είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι είμαστε ακόμα μακριά από τη στιγμή που η ανθρώπινη ευφυΐα θα ξεπεραστεί από αυτόνομες μηχανές. Οι μηχανές δρουν όμως σαν πολλαπλασιαστές και η ανθρώπινη νοημοσύνη δεν αποτελεί εξαίρεση.

Το βιβλίο προσπαθεί να προσεγγίσει αυτή την "συμβίωση" ανθρώπινης και τεχνητής νοημοσύνης και να δείξει κάτω από ποιές συνθήκες η ελπίδα μπορεί να υπερισχύσει του φόβου.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)