Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Βιοηθικοί προβληματισμοί IV

Βιοηθικοί προβληματισμοί IV


Δεδομένα υγείας και γενετικά δεδομένα

επιμέλεια: Μαρία Κανελλοπούλου - Μπότη, Φερενίκη Παναγοπούλου - Κουτνατζή

Εκδόσεις Παπαζήση, 2019
444 σελ.
ISBN 978-960-02-3493-0, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 23,32

Ο τόμος αφιερώνεται στα σύγχρονα ζητήματα Βιοηθικής σε σχέση με τα δεδομένα υγείας και τα γενετικά δεδομένα. Πραγματεύεται τα θέματα αυτά όχι μόνο από την τεχνοκρατική πλευρά της αντιμετωπίσεως των προσωπικών δεδομένων, αλλά αποδίδοντας βαρύτητα στη βιοηθική τους προβληματική.

Οι πρώτες μελέτες αναλύουν τη διαπλοκή της Βιοηθικής με την επεξεργασία δεδομένων υγείας και γενετικών δεδομένων με έμφαση στον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων 679/2016/ΕΕ(ΓΚΠΔ). Έπονται τα διαχρονικά θεμέλια της βιοiατρικής έρευνας, βιοτραπεζών και δεδομένων ψυχικής υγείας. Οι επόμενες συμβολές επικεντρώνονται στη συγκατάθεση για την επεξεργασία δεδομένων υγείας και γενετικών δεδομένων, το δικαίωμα δοκιμής (right to try). Ακολουθεί το φαινόμενο nocebo (πιθανή επιβάρυνση της υγείας λόγω πλήρους ενημερώσεως) και οι επιταγές κανονιστικής συμμορφώσεως παρόχων ιατρικών υπηρεσιών, η διασυνοριακή ροή δεδομένων, ο θεσμός του υπευθύνου προστασίας δεδομένων και η εκπόνηση μελέτης αντίκτυπου για την επεξεργασία δεδομένων υγείας και γενετικών δεδομένων. Ένα ανατρεπτικό δοκίμιο περιορίζει σημαντικά την υποχρέωση προστασίας δεδομένων υγείας και γενετικών δεδομένων, όταν πρόκειται για προστασία των συμφερόντων του συνόλου και της αυτονομίας των προσώπων που αλληλεπιδρούν με τα υποκείμενα των δεδομένων αυτών.

Ο τόμος συνεχίζει με την ανάλυση του δικαιώματος στην άγνοια και τη θεολογική προσέγγιση του ΓΚΠΔ, ενώ ολοκληρώνεται με δυο εξειδικευμένες μελέτες αναφορικά με τον ιατρό εργασίας και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Το βιβλίο φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα έργο αναφοράς σε σχέση με τη Βιοηθική και την προστασία δεδομένων υγείας και γενετικών δεδεμένων, συμπεριλαμβάνοντας την ερμηνεία διατάξεων του ΓΚΠΔ.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)