Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Βυζαντινός μελίρρυτος πολιτισμός

Βυζαντινός μελίρρυτος πολιτισμός


Πηγές, τέχνη, ευρήματα

Σοφία Γερμανίδου

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.). Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών, 2016
234 σελ.
ISBN 978-960-9538-58-9, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 30,00

Το βιβλίο αποτελεί μια απόπειρα τεκμηρίωσης της μελισσοκομίας στον βυζαντινό κόσμο μέσω της μαρτυρίας των γραπτών πηγών, της εικονογραφίας και των ανασκαφικών ευρημάτων. Χρονικά καλύπτει την περίοδο από τον 4ο έως τον 15ο αιώνα, ενώ γεωγραφικά επεκτείνεται κυρίως στις επαρχίες της Ελλάδας, της Μικράς Ασίας, της Νότιας Ιταλίας. Ειδικό κεφάλαιο αφιερώνεται στην πλούσια μελισσοκομική παράδοση της μεσαιωνικής Δύσης, προκειμένου να εντοπιστούν αναλογίες ή διαφορές σε σχέση με τις πρακτικές του Βυζαντίου. Επισυνάπτονται επίσης διάφορα παραρτήματα, όπως πρωτότυπα και ενδιαφέροντα σχετικά κείμενα, η μελισσοκομική ορολογία της εποχής, ειδολογικά ευρετήρια κ.ά. Η πλούσια εικονογράφηση και η παράθεση σχεδίων και χαρτών συμβάλλει στην παραστατική παρουσίαση της δραστηριότητας.

Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές διαπιστώσεις αφορούν την εξύμνηση των αρετών της μέλισσας από εξέχοντες ιεράρχες, τις πολυάριθμες και πολυειδείς εφαρμογές των μελισσοκομικών προϊόντων στην καθημερινή ζωή των Βυζαντινών, την ποικιλομορφία στο σχήμα και το υλικό των κυψελών (πήλινες, ξύλινες σανιδένιες, κορμοί δέντρων, ψάθινες), την εφαρμογή πρωτότυπων μέσων -για την εποχή- στην εργασία των μελισσοκόμων όπως της προστατευτικής προσωπίδας.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)