Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Κοινωνιολογικές προσεγγίσεις

Κοινωνιολογικές προσεγγίσεις


Άρθρα-μελέτες κοινωνιολογίας του πολιτισμού, της πολιτικής, της θρησκείας

Νικήτας Δ. Αλιπραντής

Εκδόσεις Παπαζήση, 2019
322 σελ.
ISBN 978-960-02-3494-7, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 16,00

Στην δίνη των καιρών μας αλληλοεμπλέκονται τα κοινωνικο-πολιτικά και πολιτισμικά προβλήματα σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό (ελληνικό) επίπεδο. Γι’ αυτό και οι κοινωνιολογικές μελέτες και τα άρθρα του έργου είναι εξαιρετικά ποικίλου περιεχομένου, σύγχρονου, αλλά και ιστορικού, όταν η ιστορία έχει συντελέσει στην διαμόρφωση του παρόντος. Τα άρθρα είχαν δημοσιευθεί στον Τύπο κατά την δεκαετία του 2000 με αφορμή και την τότε επικαιρότητα, άλλ΄ οι προβληματισμοί που θίγονται εξακολουθούν κατ’ ουσίαν να υπάρχουν και σήμερα, ίσως από διαφορετική οπτική γωνία, ίσως και πέρα από το παρόν.
Ένα κεντρικό θέμα του έργου είναι, εκτός άλλων, μακριά από εθνοκεντρικές θεωρήσεις, ο ιστορικο-κοινωνιολογικός εντοπισμός της πολιτισμικής θέσης της Ελλάδος στον κόσμο και ειδικά σε σχέση με την σύγχρονη εξέλιξη του δυτικού κόσμου? στην διερεύνηση αυτή συνέβαλε και η δεκαετιών εμπειρία του συγγραφέως σε δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Κεντρική σημασία αποδόθηκε επίσης στην κυριαρχία του σημερινού μεταλλαγμένου καπιταλιστικού συστήματος, γεγονός που έδωσε την βάση κριτικής ανάλυσης παγκοσμίων κινδύνων και των ευρωπαϊκών διαστάσεών τους (επιβολής ανελευθερίας, λιτότητας, ανέχειας, περιβαλλοντικής καταστροφής κ.α.) και της αναζήτησης κάποιων λύσεων.

Καίριο μέλημα του συγγραφέως -σε όλο το συγγραφικό του έργο- είναι η σαφής και κατανοητή διατύπωση απόψεων και η αποφυγή δυσνόητων αφαιρετικών κατασκευών και αφηρημένων εννοιών, όσον θεωρητικό χαρακτήρα και αν έχουν τα αναπτυσσόμενα θέματα. Είναι περιττό να λεχθεί ότι η ύπαρξη θέσεων αντιθέτων από τις υποστηριζόμενες είναι όχι μόνο αυτονόητη αλλά και ευπρόσδεκτη. Η διαλεκτική, ως γνωστόν, γεννήθηκε στην Ελλάδα!

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)