Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Η κεραμική της κλασικής εποχής στο βόρειο Αιγαίο και την περιφέρειά του (480-323/300 π.χ.)

Η κεραμική της κλασικής εποχής στο βόρειο Αιγαίο και την περιφέρειά του (480-323/300 π.χ.)


Πρακτικά του Διεθνούς Αρχαιολογικού Συνεδρίου, Θεσσαλονίκη 17-20 Μαΐου 2017

Συλλογικό έργο
επιμέλεια: Ελένη Μανακίδου, Αμαλία Αβραμίδου

University Studio Press, 2019
652 σελ.
ISBN 978-960-12-2442-8, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 60,00

Ο τόμος περιλαμβάνει 44 εμπεριστατωμένες μελέτες αρχαιολόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που παρουσιάστηκαν στο διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο με θέμα την "Κεραμική της Κλασικής εποχής στο Βόρειο Αιγαίο και την περιφέρειά του (480-323/300 π.Χ.)". Η συνάντηση αυτή έλαβε χώρα στις 17-20 Μαΐου 2017 στη Θεσσαλονίκη και οργανώθηκε με τη συνεργασία του Τομέα Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ.

Η συστηματική διερεύνηση των κεραμικών συνόλων της κλασικής εποχής, καθώς και οι πολλές πρόσφατες και παλαιότερες ανασκαφικές έρευνες επέτρεψαν νέες συνθετικές προσεγγίσεις των αρχαιολογικών δεδομένων. Στόχος ήταν να αναδειχθούν διάφορα θέματα σχετικά με τα τοπικά κεραμικά εργαστήρια, τις εισαγωγές κεραμικής, τις τεχνικές κατασκευής και τις χρήσεις, την εικονογραφία, το εμπόριο και τη διασπορά των αγγείων, μέσα σε ένα ευρύ γεωγραφικό πλαίσιο. Οι χώροι εύρεσης της κλασικής κεραμικής περιλαμβάνουν μεγάλο φάσμα αρχαιολογικών θέσεων -όπως ιερά, εργαστήρια, οικιστικά και ταφικά σύνολα- στα παράλια και την ενδοχώρα του βορειοελλαδικού χώρου, σε νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου καθώς και σε άλλες γειτονικές περιοχές. Ως προς τις κατηγορίες των αγγείων, στα κλασικά χρόνια, παρατηρείται αξιοσημείωτη πολυμορφία σχετικά με τα σχήματα, τη διακόσμηση και τις πολλαπλές χρήσεις τους. Η τοπική παραγωγή αγγείων γίνεται ολοένα και πιο ευδιάκριτη, εν μέρει ακολουθώντας την ισχυρή προϋπάρχουσα κεραμική παράδοση και εν μέρει υιοθετώντας νέα σχήματα και τεχνικές από άλλες περιοχές, κυρίως από την Αττική.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)