Βιβλίο
Τα μεταλλεία της Αντιπάρου
19ος-20ός αιώνας

Άγγελος Σινάνης
Αθήνα
Δήμος Αντιπάρου
2019
σ. 352
Σχήμα: 34χ24
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-83892-3-6
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Μετά από πολύχρονη προσπάθεια παρουσιάζουμε τον τόμο "Τα Μεταλλεία της Αντιπάρου". Το βιβλίο αναφέρεται στην Αντίπαρο του 19ου - 20ού αιώνα (1830 - 1955) και ειδικότερα στην άγνωστη μεταλλευτική ιστορία της.
Η μελέτη παρακολουθεί με τεκμηριωμένες λεπτομέρειες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στο νησί. Αυτές άλλωστε λειτούργησαν ως έναυσμα στην περαιτέρω αναπτυξιακή πορεία της μεταλλείας στην Αντίπαρο και στις Κυκλάδες γενικότερα.
Επιχειρήθηκε επίσης να ανασυντεθούν με συνέπεια οι τρόποι παραγωγής - εξαγωγής των μεταλλευμάτων από τα βάθη της γης, όσο και οι οικονομικοκοινωνικές εξελίξεις. Οι τελευταίες δείχνουν ότι η Αντίπαρος όχι μόνο δεν υπήρξε απομονωμένη από το υπόλοιπο περιβάλλον αλλά αντίθετα, συμμετείχε ενεργά και με σταθερότητα για περισσότερα από 50 χρόνια σε κάθε καινοτόμο εγχείρημα του μεταλλευτικού, τεχνολογικού και εμπορικού τομέα.
Η αφήγηση ξετυλίγεται αγκαλιάζοντας μέσα από τις συνεντεύξεις πολλά ''μικρά'' γεγονότα της καθημερινότητας των μεταλλωρύχων, ντόπιων και μετοίκων, που επηρέασαν ή και καθόρισαν τη ζωή τους. Παρά τις αλλαγές, τις ανατροπές, τις πληθυσμιακές μεταβολές η οικονομική ζωή του τόπου συνέχιζε το δρόμο της με την κοινωνία του νησιού να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες.
Σήμερα τα κατάλοιπα της μεταλλευτικής δραστηριότητας στοιχειοθετούν εφαλτήρια ανάπτυξης που μπορούν να αποτελέσουν πόλους έλξης θεματικού, γεωλογικού και βιωματικού τουρισμού.
Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από τον εκ μητρός Αντιπαριώτη Άγγελο Σινάνη με πολύ κόπο - καθώς οι πηγές είναι διάσπαρτες και δυσεύρετες αποτελώντας πολύτιμο υλικό - και δίνουν μια εικόνα της εποχής. Το βιβλίο γεφυρώνει το παρόν με το παρελθόν ανοίγοντας τη μελέτη της πρόσφατης ιστορίας της Αντιπάρου και θέτει τις βάσεις για παρόμοιες μονογραφίες σε άλλα νησιά του Αιγαίου με μεταλλευτική δραστηριότητα.