Θέλξεις

Θέλξεις


Βαφές και υφάνσεις, τέχνες και διαδρομές, όνειρα γοητείας στα αρχαιοελληνικά κείμενα

Τιτάνια Ματίνα

Τόπος, 2019
159 σελ.
ISBN 978-960-499-295-9, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 13,30

Αυτό το βιβλίο ιστοριών από την αρχαιότητα έχει ως άξονά του τις θέλξεις, τις ελκυστικές εκείνες καταστάσεις που στην εποχή τους θεωρούνταν μαγικές.

Τα θέματά του -φάσματα και αντανακλάσεις, βοτάνια και γητειές, υφάνσεις και βαφές, γόοι και οίστροι, πόθοι και πάθη, εταίρες και ιερόδουλες, σκιαγραφίες και ποιήσεις, παιχνίδια και χοροί, δροσιές και κοχύλια- περιστρέφονται γύρω από τη σεξουαλικότητα, με έμφαση στον γυναικείο ερωτισμό.

Αυτές οι ιστορίες των θέλξεων παρουσιάζονται εδώ σχεδόν ως ανεκδοτολογικές, κι αυτό επειδή το αντικείμενό τους έχει πολλαπλώς συζητηθεί από την επιστήμη της αρχαιολογίας. Αν δοκιμάζουν κάτι καινούργιο, αυτό είναι μάλλον ο τρόπος που αγγίζουν τα θέματά τους: με αισθαντικότητα.

Οι αφηγήσεις δεν ακολουθούν αυστηρή δομή, δεν περιλαμβάνουν υποσημειώσεις ούτε βιβλιογραφικό φορτίο. Όταν απαιτείται παραπομπή του αναγνώστη στην ακαδημαϊκή εργογραφία, αυτό επιτυγχάνεται με αίσθηση οικονομίας. Απώτερος στόχος των ιστοριών είναι να αναδυθεί η θέλξη που ασκούν αυτά τα αρχαία κείμενα, η μαγεία τους ως συστατικό της δικής μας καθημερινής εμπειρίας στη σάρκα και το αίμα.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Κώστας Στοφόρος, Θέλξεις, "Δρόμος της Αριστεράς", 19.10.2019