Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Κριτικός ρεαλισμός και βιογραφική μέθοδος στην ποιοτική έρευνα

Κριτικός ρεαλισμός και βιογραφική μέθοδος στην ποιοτική έρευνα


Φιλοσοφικά ζητήματα και ερευνητικές εφαρμογές

Μιχάλης Χριστοδούλου

Opportuna, 2019
299 σελ.
ISBN 978-960-553-053-2, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 20,00

Οι ποιοτικές μέθοδοι παρουσιάζουν μια αξιοσημείωτη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, κυρίως μέσα από μεταφράσεις ξενόγλωσσων συμβολών και επιμέλειες συλλογικών τόμων. Ως εκ τούτου, βασική μέριμνα του βιβλίου αυτού δεν είναι τόσο η εξοικείωση του αναγνωστικού κοινού με τη λογική της ποιοτικής παράδοσης στις κοινωνικές επιστήμες όσο η παρουσίαση μιας συγκεκριμένης εκδοχής για το πώς θα μπορούσε να κάνει κανείς ποιοτική έρευνα. Η εκδοχή αυτή αντλεί από το φιλοσοφικό ρεύμα του Κριτικού Ρεαλισμού, με το οποίο το ελληνικό κοινό δεν είναι και τόσο εξοικειωμένο. Ένας από τους λόγους αυτής της επιλογής έχει να κάνει με το ότι, σε αντίθεση με την κονστρουκτιβιστική επιστημολογία για την οποία αυτό που υπάρχει είναι τα νοήματα των ανθρώπων για τον κόσμο, για τον Κριτικό Ρεαλισμό η ποιοτική έρευνα έχει ως βασική αποστολή, όχι απλά την "πυκνή περιγραφή" αλλά την αιτιακή εξήγηση των κοινωνικών φαινομένων και την αξίωση γενίκευσης των συμπερασμάτων της.

Χρησιμοποιώντας ερευνητικό υλικό, ο συγγραφέας δείχνει βήμα-βήμα τους τρόπους ανάλυσης, επεξεργασίας και εξήγησης δεδομένων που έχουν συλλεγεί στη βάση συνεντεύξεων βάθους και βιογραφικών - αφηγηματικών συνεντεύξεων, εφαρμόζοντας τις παραδόσεις που έχουν αναπτυχθεί από την GroundedTheory, την Βιογραφική - Αφηγηματική Μέθοδο Συνέντευξης των Gabriele Rosenthal και Wolfram Fischer και την Αφηγηματική Ανάλυση των Demaziere - Dubar.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)