Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Οι γεωστρατηγικές αλλαγές στη Μεσόγειο και οι επιπτώσεις τους

Οι γεωστρατηγικές αλλαγές στη Μεσόγειο και οι επιπτώσεις τουςΣυλλογικό έργο
επιμέλεια: Στέργιος Μπαμπανάσης, Αθανάσιος Γ. Πλατιάς, Γιάννης Σεϊμένης

Εκδόσεις Παπαζήση, 2019
140 σελ.
ISBN 978-960-02-3577-7, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 9,54

Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει τα συμπεράσματα, τις προτάσεις και τις εισηγήσεις του Επιστημονικού Συνεδρίου που συνδιοργανώθηκε από το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην Αθήνα τις 7 Ιουνίου 2018. Το θέμα είναι επίκαιρο λόγω κυρίως των αλλαγών στο συσχετισμό δυνάμεων των μεσογειακών χωρών, των νέων συγκρούσεων και πολέμων και της ανακάλυψης νέων σημαντικών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο.

Αναλύονται τα βασικά δεδομένα και οι ροπές ανάπτυξης της Μεσογείου, οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι πολιτικές των μεγάλων δυνάμεων και τα προβλήματα ασφάλειας στη Μεσόγειο, οι γεωστρατηγικές επιδιώξεις των κρατών και τα προβλήματα της Αιγιαλίτιδας Ζώνης, της Υφαλοκρηπίδας και των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών. Εξετάζονται οι επιπτώσεις των γεωστρατηγικών αλλαγών στην ενέργεια και τους αγωγούς φυσικού αερίου, στη μετανάστευση, στο περιβάλλον, στον τουρισμό της Μεσογείου και σε άλλους τομείς.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται διάφορες απόψεις και προτάσεις για τα επίμαχα προβλήματα των γεωστρατηγικών αλλαγών και των επιπτώσεών τους καθώς και για τη στρατηγική των μεσογειακών χωρών με ιδιαίτερη έμφαση στην Ελλάδα και την Τουρκία. Υπογραμμίζεται η ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας στρατηγικής της Ελλάδας στη Μεσόγειο, ιδιαίτερα απέναντι στην αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας. Η νέα στρατηγική της Ελλάδας πρέπει να παίρνει υπόψη τις αλλαγές του συσχετισμού των πληθυσμιακών, οικονομικών και στρατιωτικών δυνάμεων των χωρών της Μεσογείου, να στηρίζεται στο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου που δεν ανέχεται απειλές πολέμου ή μονομερείς διεκδικήσεις, και να επιδιώκει τη λύση των επίμαχων προβλημάτων με διαπραγματεύσεις.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Χαρίκλεια Δημακοπούλου, Οι γεωστρατηγικές αλλαγές στη Μεσόγειο και οι επιπτώσεις τους, "Εστία", 21.3.2020
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)