Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Τα Λουτρά Πόζαρ

Τα Λουτρά Πόζαρ


Μια μικρή υδροπολιτεία με μεγάλη ιστορία

Αντωνία Παπαδάκη-Κεκλίκογλου

Ινφογνώμων Εκδόσεις, 2020
307 σελ.
ISBN 978-618-5219-79-6, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 15,00

Η λειτουργία της Λουτρόπολης Πόζαρ έχει μια μεγάλη ιστορία, που συνδέεται στενά με την ανάπτυξη του θερμαλισμού σε διεθνές επίπεδο, αλλά και με τις τοπικές γεωμορφολογικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής της Αλμωπίας. Οι αντιλήψεις των ανθρώπων για το λουτρό, η γεωμορφολογία του εδάφους σε μια περιοχή, οι εξελίξεις στον χώρο της εναλλακτικής ιατρικής, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και των επιστημών, η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου σχετικού με τη λειτουργία των λουτροπόλεων, έδωσαν μια ώθηση στην ανάπτυξη του θερμαλισμού και του ιαματικού τουρισμού, που άρχισε να αναπτύσσεται στην Ελλάδα στη διάρκεια του Μεσοπολέμου και άνθησε κυρίως μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, από τη δεκαετία του 1950 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Τα Λουτρά του Πόζαρ, γνωστά από την αρχαιότητα, θα αποτελέσουν τον χώρο λειτουργίας μιας λουτρόπολης που θα διαγράψει τη δική της ιστορία υπό την επίδραση των μεγάλων ιστορικών γεγονότων, όπως ο Μακεδονικός Αγώνας, ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Εμφύλιος.

Ο αναγνώστης μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη του λουτρού από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τις αρχές του 20ού αι., στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική, μέσα από την οποία αναδεικνύονται οι παράγοντες που επηρέασαν τη στάση των ανθρώπων απέναντι στο λουτρό και ιδίως στη λουτροθεραπεία, αλλά και οι λόγοι ανάπτυξης των λουτροπόλεων και ιδιαίτερα της Λουτρόπολης Πόζαρ. Με βάση τις ιστορικές πηγές μελετάται ο χώρος της περιοχής των Λουτρών, η γεωμορφολογία του εδάφους, η κατοίκηση στον χώρο και στον χρόνο, ενώ παρουσιάζονται τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα και η σύνδεση της περιοχής με αυτά, καθώς και όλη η εξέλιξη της λουτρόπολης, αυτής της μικρής υδροπολιτείας με τη μεγάλη ιστορία.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)