Αυτόχειρες παρθένοι

Αυτόχειρες παρθένοιΤζέφρυ Ευγενίδης
μετάφραση: Άννα Παπασταύρου

Εκδόσεις Πατάκη, 2020
302 σελ.
ISBN 978-960-16-8524-3, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 16,60

Σ’ ένα ήσυχο προάστιο του Ντιτρόιτ, οι πέντε αδελφές Λίσμπον, ωραίες, εκκεντρικές, αυτοκτονούν η μία μετά την άλλη μέσα σε διάστημα ενός χρόνου. Τα αγόρια της γειτονιάς τις παρακολουθούν από μακριά, αποσβολωμένα, και συναρμολογούν σιγά σιγά το μυστήριο της μοιραίας μελαγχολίας της οικογένειας.

Σε αυτό το υπνωτιστικό και αλησμόνητο μυθιστόρημα εφηβικών ερώτων, αγωνίας και θανάτου, ο Τζέφρυ Ευγενίδης ανατέμνει τις συγκινήσεις της νεότητας με εφιαλτική ευαισθησία και σκοτεινό χιούμορ και δημιουργεί μια ιστορία ενηλικίωσης που δε μοιάζει με καμία άλλη.

Μεταφερμένες στη μεγάλη οθόνη από τη Σοφία Κόππολα, σε μια ταινία την οποία επαίνεσαν όλοι οι κριτικοί, οι Αυτόχειρες παρθένοι, που πρωτοκυκλοφόρησαν το 1993, είναι ένα σύγχρονο αριστούργημα, ένα λυρικό και άχρονο παραμύθι έρωτα, σεξ και αυτοκτονίας, που μεταμορφώνει και μυθοποιεί τη μεσοαστική ζωή της Αμερικής των προαστίων.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Μαριλένα Αστραπέλλου, Τζέφρι Ευγενίδης: «Η Αμερική έχει πλέον προχωρήσει», Περιοδικό "ΒHmagazino", 28.6.2020
Θοδωρής Αντωνόπουλος, Τζέφρι Ευγενίδης: «Ένας λογοτέχνης χρειάζεται να κρατά αποστάσεις από θέματα της επικαιρότητας», "Lifo", 24.6.2020
Μιχάλης Μοδινός, Η εφηβική αυτοχειρία ως Ιστορία, "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο", 20.6.2020