Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Το κυπριακό ζήτημα 1878-1960

Το κυπριακό ζήτημα 1878-1960


Η συνταγματική πτυχή

Ευάνθης Χατζηβασιλείου
επιμέλεια: Μαρία Αποστολοπούλου

Ελληνικά Γράμματα, 1998
211 σελ.
ISBN 960-344-599-1, ISBN-13 978-960-344-599-9, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 14,17

Το βιβλίο του Ευάνθη Χατζηβασιλείου "Το κυπριακό ζήτημα 1878-1960: Η συνταγματική πτυχή" φιλοδοξεί να αποτελέσει μία συνολική ανάλυση της συνταγματικής ανάπτυξης της Κύπρου κατά την περίοδο της βρετανικής κυριαρχίας.
Η μελέτη υποστηρίζει ότι η κυπριακή συνταγματική ανάπτυξη περιορίστηκε και στρεβλώθηκε σε βαθμό δραματικό λόγω των διεθνοπολιτικών προτεραιοτήτων της Βρετανίας. Η διαδικασία αυτή προσέλαβε γιγάντιες διστάσεις κατά τη δεκαετία του 1950, οπότε, αντιμετωπίζοντας σοβαρές δυσκολίες στη Μέση Ανατολή, και θεωρώντας απαραίτητη τη διατήρηση της φιλίας της Τουρκίας στην ευρύτερη αυτή περιοχή, το Λονδίνο είχε ως προτεραιότητα όχι τόσο να εκπονήσει ένα εφαρμόσιμο συνταγματικό κείμενο, αλλά να μη δυσαρεστήσει την Άγκυρα, έστω και αν θεωρούσε παράλογες τις απαιτήσεις της στο θεσμικό πεδίο. Η πολιτική του Λονδίνου, ιδιαίτερα η δήλωση της διπλής αυτοδιάθεσης (διχοτόμησης) του 1956 και το σχέδιο Μακμίλλαν του 1958, δημιούργησε τετελεσμένα, τα οποία μοιραία επηρέασαν και την τελική διευθέτηση του 1959: οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου και η εκπόνηση του Συντάγματος του 1960 εξετάζοντας σε ιδιαίτερο κεφάλαιο.
Στο βιβλίο ενσωματώνεται και μία ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τις βασικές ιδιομορφίες της κυπριακής συνταγματικής ανάπτυξης, τον προβληματισμό για τη διεθνοποίηση του ζητήματος στη δεκαετία του 1950, μία ανάλυση της "θεωρίας των χαμένων ευκαιριών" και τέλος μία συζήτηση των σημερινών προοπτικών στο συνταγματικό πεδίο, σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)