Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Η κληρονομιά του Βυζαντίου

Η κληρονομιά του Βυζαντίου


Γεωπολιτική της ορθοδοξίας

Francois Thual
μετάφραση: Γιάννης Λάμψας

Ροές, 2019
255 σελ.
ISBN 978-960-283-081-9, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 14,84

Ταξίδι διά μέσου των εθνογενέσεων των οποίων το κοινό σημείο ήταν η διπλή καταγωγή από το Βυζάντιο και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, το βιβλίο του Fr. Thual δείχνει πώς η κυκλοφορία των θρησκευτικών αντιπροσωπειών ήταν ένα θεμελιώδες στοιχείο των εθνικών ζυμώσεων που οδήγησαν στους κρατικούς σχηματισμούς. Από τα Βαλκάνια, όπου οι κρατικοί σχηματισμοί είναι παλαιοί αλλά παραμένουν ασταθείς εξαιτίας της σύγκρουσης ανταγωνιστικών εθνικισμών, μέχρι τη Ρωσία, περνώντας από τις χριστιανικές μειονότητες του αραβικού κόσμου ή τον Καύκασο, ο Fr. Thual προσκαλεί τον αναγνώστη να εισχωρήσει σε μια κοινή θρησκευτική κληρονομιά, η οποία οριοθετεί ένα είδος Βυζαντινής Κοινοπολιτείας, και να αναλύσει σε βάθος την κάθε εθνική ταυτότητα μέσα από τις σχέσεις της με τη γεωγραφία, στην καρδιά ενός ομοιόμορφου πολιτιστικού συνόλου. Στο βιβλίο αυτό ο αναγνώστης θα βρει όχι μόνο μια γεωπολιτική καταγραφή της Ορθοδοξίας, αλλά επί πλέον και μια πραγματική μέθοδο κατανόησης του εθνοθρησκευτικού παράγοντα στη διαμόρφωση των εθνών-κρατών.

Στα πολλά θέματα που εξετάζονται στο βιβλίο, περιλαμβάνονται ο "προγονισμός" (μυθοποίηση των προγόνων), ο μεγαλοϊδεατισμός, η "χειραγώγηση" των μικρών εθνών από τις μεγάλες δυνάμεις, ο "αιώνιος αντίπαλος" (με γεωγραφική ή ιστορική έννοια), ο "εδαφικός πόλος" (ορμητήριο για την επέκταση ή ανάκτηση εδαφών), η "γλωσσολογική πολιτική" (επιλογή εθνικής γλώσσας), οι "εκκλησιαστικές δομές", ο "ιστορισμός" (μυθοποίηση της Ιστορίας) κ.ά.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)