Αποκαταστάθηκε το τεχνικό πρόβλημα που προκλήθηκε απο την εταιρεία που φιλοξενούσε την ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ. Η υπηρεσία πλέον διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Κρητολογικά μελετήματα

Κρητολογικά μελετήματα


Γλώσσα, λογοτεχνία, πολιτισμός

Χριστόφορος Χαραλαμπάκης
επιμέλεια σειράς: Γ. Μ. Σηφάκης

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2001
392 σελ.
ISBN 960-524-128-5, ISBN-13 978-960-524-128-5, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 19,00

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριάντα χρόνων από την έναρξη του συγγραφικού του έργου, ο συγγραφέας συγκεντρώνει σε έναν τόμο ορισμένες μελέτες που αναφέρονται στη γενέτειρά του, την Κρήτη. Η επανέκδοση των μελετών γίνεται με την ελπίδα ότι ενδέχεται να αποτελέσουν αφορμή για νεότερους ερευνητές να ασχοληθούν με θέματα τα οποία όχι μόνο δεν έχουν μελετηθεί ικανοποιητικά αλλά τείνουν να θεωρηθούν παρωχημένα. Στο Πρώτο Μέρος του βιβλίου εξετάζονται αμιγώς γλωσσικά θέματα, επιγραφικά, ετυμολογικά, ερμηνευτικά και γραμματικά ζητήματα. Στο Δεύτερο Μέρος ερευνάται η περίπλοκη σχέση της κρητικής διαλέκτου με τη λογοτεχνική παραγωγή που αναπτύχθηκε στο νησί. Εξετάζεται βιβλιογραφικά το κρητικό ιδίωμα της περιόδου 1300-1700 και εντοπίζονται τα ερευνητικά ζητούμενα προς τα οποία πρέπει να στραφεί η σύγχρονη έρευνα. Στο Τρίτο Μέρος προσκομίζονται νέα στοιχεία για την Κρήτη από ξένους περιηγητές που την επισκέφθηκαν, ένα θέμα το οποίο δεν έχει μελετηθεί ακόμα σε εκτενείς μονογραφίες, παρά το πλήθος της σχετικής επιμέρους βιβλιογραφίας. Στο Επίμετρο προστίθεται η τελευταία μελέτη της τριακονταετίας: «Ο Ελύτης της Κρήτης», που είναι συγχρόνως ποιητής της Μυτιλήνης, του Αιγαίου, της Ελλάδας και της Ευρώπης, με οικουμενικές και πανανθρώπινες διαστάσεις. Η Κρήτη είναι για τον νομπελίστα ποιητή η μήτρα ενός αρχέγονου μύθου μέσα από τον οποίο αγωνίζεται να εξιχνιάσει το μυστήριο της ζωής, του έρωτα και του θανάτου.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)