Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Το οργανωμένο έγκλημα και οι τρόποι αντιμετώπισής του

Το οργανωμένο έγκλημα και οι τρόποι αντιμετώπισής τουΑντώνης Βαθρακοκοίλης
επιμέλεια σειράς: Γιάννης Πανούσης

Σάκκουλας Αντ. Ν., 2001
170 σελ.
ISBN 960-15-0246-7, ISBN-13 978-960-15-0246-5, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 14,95

Σκοπός της παραπάνω εργασίας, όπως προκύπτει και από τον τίτλο της, είναι η διερεύνηση της έννοιας του "Οργανωμένου Εγκλήματος", η επισκόπηση των μέτρων αντιμετώπισής του καθώς και η εξέταση δύο από αυτών από τη σκοπιά της γερμανικής ποινικής δικονομίας και του γερμανικού Συντάγματος.
Ο συγγραφέας επιχειρεί στο πρώτο κεφάλαιο μια ιστορική αναδρομή του φαινομένου ερευνώντας την εμφάνιση του σε διάφορες χώρες. Προβαίνει επίσης στην καταγραφή των διαφόρων ορισμών, που έχουν διατυπωθεί, εξετάζει τα συστατικά τους στοιχεία και οριοθετεί την έννοια του "Οργανωμένου Εγκλήματος" σε σχέση με άλλες παρεμφερείς έννοιες, όπως αυτές της συμμορίας, του οικονομικού εγκλήματος κ.ά.
Τα μέτρα αντιμετώπισης του εγκληματικού αυτού φαινομένου εξετάζονται σε τρεις χώρες, στις Η.Π.Α., στην Ιταλία και στη Γερμανία, όπου και η εμφάνιση αυτού είναι ιδιαιτέρως αισθητή. Γίνεται δε σύγκριση των ως άνω εθνικών νομοθεσιών για τα "μέτρα προστασίας μαρτύρων", την "ηλεκτρονική επεξεργασία δεδομένων", του "μυστικού αστυνομικού" και της "παρακολούθησης με χρήση τεχνικών μέσων".
Στα δύο τελευταία κεφάλαια ο συγγραφέας ασχολείται με τα μέτρα του "μυστικού αστυνομικού" και της "παρακολούθησης, με τεχνικά μέσα". Εμβαθύνει στις έννοιες αυτών και στο σκοπό τους, αναλύει τις δικονομικές προϋποθέσεις τους, όπως αυτές διατυπώνονται στο γερμανικό Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Υπό το πρίσμα των διατάξεων του τελευταίου και αυτών του γερμανικού Συντάγματος καθώς και των γενικών αρχών που πηγάζουν από αυτά εξετάζεται η νομιμότητα των δύο παραπάνω μέτρων. Προσεγγίζονται τα επιμέρους προβλήματα δικονομικής και συνταγματικής φύσεως και διαπιστώνονται οι περιπτώσεις σύγκρουσης και αντίφασης της εφαρμογής των μέτρων με τις θεμελιώδεις διατάξεις των άνω νομοθετικών κειμένων.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)