Αρμάνοι

Αρμάνοι


Οι βλάχοι

Ν. Ι. Μέρτζος

Ρέκος, 2001
440 σελ.
ISBN 960-358-143-7, ISBN-13 978-960-358-143-7, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 55,39

Τι είναι οι Βλάχοι; Μια εκτεταμένη βιβλιογραφία επί του θέματος, ιδιαίτερα ξένη, συμπληρωμένη με πολυάριθμες ειδικές αναφορές περί Βλάχων σε εκατοντάδες άλλα γενικότερα κείμενα, έδωσε κατά το παρελθόν πολλές απαντήσεις, συχνά αντίθετες μεταξύ τους, και προς το παρόν εξακολουθεί να δίδει. Το γεγονός ότι έχουν γραφεί τόσα πολλά για τόσον ολίγους σημαίνει ότι αυτοί οι ολίγοι είναι πολύ σημαντικοί για πολλούς.

Ποιοι, όμως, είναι Βλάχοι; Στο ανά χείρας Λεύκωμα παρελαύνουν οι ίδιοι αυτοπροσώπως. Όμως, στο ερώτημα "τι είσθε" αρνούνται αγέρωχοι να απαντήσουν. Δεν απολογούνται. Διότι λόγο δίδουν μονάχα στην συνείδησή τους και στο 'Εθνος τους. Ωστόσο, ομιλούν τα έργα τους, ο πολιτισμός τους, η κοινωνία τους και η ίδια η ζωή τους. Αυτή η συνοδεία διασχίζει τις επόμενες σελίδες. Είναι μια Λιτανεία εικόνων. Και είναι σελίδες γραμμένες με το αίμα της καρδιάς.

Εδώ παρουσιάζονται επιφανείς αλλ' όχι όλοι οι επιφανείς. Αντιπροσωπείες μόνον. Εκατοντάδες σπουδαίοι επιστήμονες, καθηγητές ανωτάτων σχολών, κληρικοί, επιχειρηματίες, ευεργέτες, καλλιτέχνες, πολιτικοί, πολεμιστές, μάρτυρες και άλλοι εξέχοντες Βλάχοι του παρόντος και του παρελθόντος περιμένουν. Δικαιούνται ένα Μέγα Λεξικό βιογραφιών και οικισμών. Αλλά τούτο είναι έργο που υπερβαίνει τις δυνάμεις του ενός. [...]

(από τον πρόλογο του συγγραφέα)