Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Ιταλική αρχιτεκτονική στα Δωδεκάνησα 1912-1943

Ιταλική αρχιτεκτονική στα Δωδεκάνησα 1912-1943Βασίλης Κολώνας
φωτογράφιση: Γιώργης Γερόλυμπος

Ολκός, 2002
205 σελ.
ISBN 960-8154-18-9, ISBN-13 978-960-8154-18-6, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 58,58

Πρωτότυπη έκδοση που ερευνά πτυχές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ο ιστορικός της αρχιτεκτονικής Βασίλης Κολώνας παρουσιάζει στο πολυτελές αυτό λεύκωμα την αποικιακή αρχιτεκτονική της Ιταλίας όπως διαμορφώθηκε στα Δωδεκάνησα από το 1912 έως το 1943, σε αντιπαράθεση με την τοπική αρχιτεκτονική παράδοση. Όπως εξηγεί ο συγγραφέας, "τα κτίρια που οφείλονται στην ιταλική πρωτοβουλία αντικατοπτρίζουν το πνεύμα της δημόσιας διοίκησης και ορίζουν νέα σημεία αναφοράς στο αστικό τοπίο. Στο σύνολό τους αποτελούν δείγματα της αποικιακής πολιτικής και παρουσιάζουν, εκτός από τη διαφοροποίησή τους σε σχέση με προηγούμενες τυπολογίες και τεχνοτροπίες, και μία εντυπωσιακή μορφολογική ενότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την παρουσία δύο γενικών διοικητών, εξ ίσου δραστήριων, αλλά διαμετρικά αντίθετων ως προς τις επιλογές τους στο χώρο της αρχιτεκτονικής, τον Mario Lago (1924-1936) και τον Cesare Maria De Vechi (1936-1943).
"Στο βιβλίο αυτό απεικονίζεται η ιταλική αρχιτεκτονική όπως αυτή εκφράστηκε έξω από την Ιταλία, στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες αποικίες (Λιβύη). Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική που στην ουσία αποτελεί συνέχεια εκείνης των ιπποτών, καθώς παρακάμπτει το στοιχείο του νεοκλασικισμού, βαθιά ριζωμένο στα Δωδεκάνησα, για να διαμορφώσει μιαν άλλη αισθητική η οποία όμως σήμερα είναι αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)