Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Η Ελλάδα του Μπαρκώφ

Η Ελλάδα του ΜπαρκώφΑντώνης Κωτίδης
επιμέλεια: Θανάσης Γιαννούκος

Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.)
Μουσείο Μπενάκη
2000
142 σελ.
ISBN 960-201-139-4, ISBN-13 978-960-201-139-3, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 21,76

Ενώ η αξία του έργου του Ρώσου ζωγράφου Μπαρκώφ έχει από καιρό αναγνωρισθεί, λείπει από την ελληνική βιβλιογραφία μία έστω και υποτυπώδης καταγραφή της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας. Ως κύριες αιτίες της παράλειψης θεωρούμε την καταγωγή του καλλιτέχνη, τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του και τέλος την απασχόλησή του κυρίως με την ακουαρέλα. Πριν μερικά χρόνια, μια μικρή ομάδα φιλότεχνων με επικεφαλής τον Θανάση Γιαννούκο ανέλαβε το δύσκολο έργο του εντοπισμού και της φωτογράφησης των πινάκων του, καθώς και της συλλογής των λίγων διάσπαρτων πληροφοριών γύρω από τη ζωή του. Αργότερα την ομάδα πλαισίωσαν ο Αντώνης Κωτίδης και μέλη του ΕΛΙΑ. Αποτέλεσμα της προσπάθειας αποτελεί ο κατάλογος αυτός, που περιέχει περισσότερα από διακόσια έργα του προερχόμενα από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και αρκετών άλλων χωρών, όπως η Κένυα, η Φινλανδία, η Ελβετία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Την παρουσίαση συνοδεύει ένα κατατοπιστικό κείμενο το οποίο αξιολογεί το έργο του Μπαρκώφ και το τοποθετεί στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό περιβάλλον του Μεσοπολέμου.
Συγχρόνως αποφασίσθηκε πως θα ήταν όχι μόνον εκπλήρωση φόρου τιμής αλλά και ενδιαφέρον καλλιτεχνικό γεγονός να εκτεθούν, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, πολλά απ' τα έργα του, για να δοθεί η δυνατότητα στο ελληνικό κοινό ν' απολαύσει τη δουλειά ενός ξένου καλλιτέχνη ο οποίος απέδωσε με ιδανικό τρόπο το χρώμα και τον χαρακτήρα της θετής του πατρίδας.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)