Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Διαδρομές στους γλωσσικούς ρυθμούς

Διαδρομές στους γλωσσικούς ρυθμούς


Μελετήματα για την κινηματική γλώσσα και την εκπαίδευση των ανηκόων

Χρυσόστομος Παπασπύρου

Ατραπός, 2003
396 σελ.
ISBN 960-8325-47-1, ISBN-13 978-960-8325-47-0, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 22,43

Το περιεχόμενο του βιβλίου αυτού συναρμόζεται από τέσσερα αυτοτελή μέρη. Σο πρώτο μέρος, την εισαγωγή, αναπτύσσονται διεξοδικά μερικοί προβληματισμοί γύρω από την διεπιστημονική μελέτη της κινηματικής γλώσσας εν γένει, καθώς επίσης και ορισμένες κρίσιμες προσωπικές διαπιστώσεις από την συνεχή ενασχόληση του συγγραφέα στην εκπαίδευση των ανηκόων εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Στην εισαγωγή επιχειρείται επιπλέον με μία εκτενή ετυμολογική και σημασιολογική ανάλυση να τεκμηριωθεί η επιλογή τριών αποφασιστικών όρων: κινηματική γλώσσα, ανηκοΐα και ρυθμός. Αυτοί οι όροι προτείνονται ως δόκιμοι επιστημονικοί όροι και οπωσδήποτε καταλληλότεροι των όρων νοηματική γλώσσα, κωφότητα και δομή, αντίστοιχα, τους οποίους αντικαθιστούν σε όλα τα μελετήματα του βιβλίου αυτού.
Στο δεύτερο μέρος με τίτλο "Κινηματική γλώσσα" περιλαμβάνονται μελετήματα γύρω από την κινηματική γλώσσα ως αυτοτελές είδος εκδηλώσεως του ανθρωπίνου γλωσσικού φαινομένου. Αντίθετα από την συνήθη -περιοριστική πολλές φορές- πρακτική, σύμφωνα με την οποία η κινηματική γλώσσα εξετάζεται, μελετάται, ερευνάται και ερμηνεύεται επιστημονικά και σε άρρηκτη συνάφεια προς την κοινότητα ανηκόων, στα μελετήματα του δεύτερου μέρους του βιβλίου αυτού η κινηματική γλώσσα παρουσιάζεται πλήρως αποδεσμευμένη από το κοινωνικό της περικείμενο και εκλαμβάνει έναν χαρακτήρα αυστηρά θεωρητικού γλωσσολογικού αντικειμένου μελέτης.
Στο τρίτο μέρος με τίτλο "Εκπαίδευση των ανηκόων" περιλαμβάνονται μελετήματα γώρω από την εκπαίδευση των ανηκόων κυρίως μέσα από την προοπτική της φιλοσοφικής παιδαγωγικής. Η εκπαίδευση των ανηκόων ως ιδιαίτερο πεδίο εφαρμογής της παιδαγωγικής του ανθρώπου παρουσιάζεται όχι ως αυτοτελής ειδική αγωγή ανηκόων, αλλά ως σύγκλιση ψυχολογικών, ανθρωπολογικών και κοινωνιολογικών συμπερασμάτων και εφαρμογών που διηθούνται και μεταπλάθονται μέσα από την γλωσσολογική προοπτική της κινηματικής γλώσσας.
Στο τέταρτο μέρος με τίτλο "Γνωσιολογική σύνθεση" περιλαμβάνεται ένα μόνο μελέτημα, στο οποίο αναπτύσσεται μία αυτοσυνεπής νοησιοκρατική άποψη για την φύση και την εξέλιξη της γνώσεως σε όλες τις μέχρι σήμερα γνωστές της βαθμίδες. Κεντρικός άξονας στο επίπεδο της γνωσιακής αναπτύξεως του ανθρώπου είναι η γλώσσα, η οποία και διαφωτίζει όχι μόνο τον εαυτό της, αλλά και όλες τις ανάλογες εκφάνσεις της γνώσεως στις εκάστοτε εξελικτικές της βαθμίδες. Τα επιμέρους συμπεράσματα, στα οποία οδηγούν οι θεωρητικοί συλλογισμοί στα μελετήματα του δευτέρου και του τρίτου μέρους του βιβλίου αυτού, αποκρυσταλλώνονται σε θεμελιώδη συστατικά στοιχεία της πραγματείας που αναπτύσσεται στο τέταρτο μέρος και αποσκοπεί στην παρουσίαση και κατανόηση της ενότητας των γλωσσικών μορφών στην φύση και στην διαχρονική της πορεία.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)