Τσάμηδες

Τσάμηδες


Επίμαχο πρόβλημα Ελλάδος και ορθοδόξου εκκλησίας Αλβανίας

Μιχαήλ Γ. Τρίτου

Κυρομάνος, 2003
71 σελ.
ISBN 960-7812-19-0, ISBN-13 978-960-7812-19-3, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 6,12

Με τον όρο Τσάμηδες εννοούμε μια ομάδα Τουρκαλβανών, οι οποίοι με την θέλησή τους εγκατέλειψαν την Θεσπρωτία, φοβούμενοι τις ποινές της ελληνικής δικαιοσύνης για τις απαράδεκτες βιαιότητες που διέπραξαν με τις ναζιστικές και φασιστικές δυνάμεις κατοχής, σε βάρος των Ελλήνων της περιοχής. Πρόκειται για ντόπιους Χριστιανούς Έλληνες, οι οποίοι για διάφορους λόγους και σε διάφορα χρονικά διαστήματα εξισλαμίσθηκαν.
Σήμερα οι Τσάμηδες, οι οποίοι ανέρχονται σε 25.000 κατοίκους, στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι εγκατεστημένοι στις περιοχές των Αγίων Σαράντα, Δελβίνου, Αυλώνος, Βερατίου, Τιράνων και κυρίως στην Κονίσπολη. Αυτοί αποτελούν και την αιχμή της επιθετικής πολιτικής της Αλβανίας εναντίον της Ελλάδος. Ιδιαίτερα εχθρική είναι η στάση τους προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.
Τα τελευταία χρόνια το "Τσάμικο" διατηρείται από την Αλβανία σε μια επικίνδυνη κινητικότητα. Με διαδηλώσεις, διαβήματα, συγγραφή βιβλίων και κυρίως με προσφυγές στους διεθνείς οργανισμούς ζητούν την επιστροφή των εδαφών τους, την επανάκτηση της ελληνικής υπηκοότητας και αποζημίωση για τις περιουσίες τους.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει χρέος να μείνει ανυποχώρητη στις θέσεις της, όσον αφορά στην μη ικανοποίηση των παράλογων απαιτήσεων των δοσίλογων και κακοποιών Τσάμηδων.