Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Από τις Νέες Κυδωνίες στο Δήμο Αιγάλεω

Από τις Νέες Κυδωνίες στο Δήμο Αιγάλεω


Η συγκρότηση μιας πόλης στον 20ό αιώνα

Ευγενία Μπουρνόβα

Πλέθρον, 2002
235 σελ.
ISBN 960-348-128-9, ISBN-13 978-960-348-128-7, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 37,00

1934-2002. Από την κοινότητα Νέων Κυδωνιών στο Δήμο Αιγάλεω. Μια βασανιστική αλλά ταυτόχρονα υπέροχη διαδρομή στο χρόνο αλλά και στον ιστορικό αυτό από τα πανάρχαια χρόνια τόπο. Εβδομήντα χρόνια "επίσημης" ζωής στα δυτικά του Ελαιώνα, αλλά 2,5 χιλιετίες πορείας του πολιτισμού μας στην Ιερά Οδό, την αρχαιότερη του κόσμου.
Η συγγραφή της Ιστορίας του Αιγάλεω δεν υπήρξε μόνο δική μας σκέψη, αλλά και άλλων στο παρελθόν. Ούτε φυσικά είναι εύκολη υπόθεση, καθόσον ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της αποδυνάμωσης της πραγματικής χροιάς των γεγονότων αλλά και της υπερβολής λόγω των έντονων στοιχείων τοπικισμού. [...]
Η απόφασή μας να εκδώσουμε την ιστορία της πόλης του Αιγάλεω δεν είχε άλλο σκοπό παρά -μέσα από την εξιστόρηση γεγονότων, δράσεων και προσωπικών βιωμάτων- να συνειδητοποιήσουμε την ταυτότητά μας. Να ζωντανέψει η ιστορία την οποία βίωσαν οι εργάτες αυτής της εργατούπολης, οι πρόσφυγες της Ανατολής (Μικρά Ασία, Πόντος) του ξεριζωμού και της φτώχιας, οι κατατρεγμένοι μετά τον εμφύλιο πόλεμο, οι επιστήμονες, οι επαγγελματοβιοτέχνες. [...]
Ελπίζουμε ότι με την έκδοση αυτή παραδίδουμε -ως φυλάκιο μνήμης- στους συνδημότες μας και όχι μόνο, ένα πολύτιμο εργαλείο ιστορικής αυτογνωσίας της πόλης μας. Βέβαια ένα τέτοιο εγχείρημα δεν είναι δυνατόν να μην εμπεριέχει λάθη, και ιδιαιτέρως, παραλήψεις για τα οποία θα δοθεί η δυνατότητα στο μέλλον να επισημανθούν και να αποκατασταθούν.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ιστορικό κυρία Ευγενία Μπουρνόβα, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία με τη διεξοδική αναζήτηση του υλικού προσέγγισε την ιστορική αλήθεια με σεβασμό και πάθος, με αγάπη και συνέπεια, αλλά και όλους τους συμπολίτες μας που με τις φωτογραφίες, τις προφορικές μαρτυρίες, το έντυπο υλικό, πρόσφεραν ανεκτίμητη βοήθεια για την έκδοση του βιβλίου αυτού.

Γιάννης Γ. Μυστακόπουλος
Δήμαρχος Αιγάλεω
Νοέμβριος 2002

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)