Βιβλίο
Europeana
Μια συνοπτική ιστορία της Ευρώπης του εικοστού αιώνα

Patrik Ourednik
Μετάφραση: Μανώλης Αγγελόπουλος
Αθήνα
Κέδρος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2005
σ. 123
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-04-2759-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Europeana
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.20€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 28-07-2010)
Περίληψη:

Οι Άγγλοι εφηύραν τα άρματα μάχης. Οι Γερμανοί ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητοι στον τομέα της υγιεινής. Οι γυναίκες είναι ανθρώπινα όντα. Η εφεύρεση της αντισύλληψης. Θεοζωολογία. Προβλήματα στύσης. Η συνοχή του σοσιαλιστικού στρατοπέδου. Random Access Memory. Η διακεκομμένη Ιστορία. Οι Εβραίοι είχαν γαμψή μύτη. Η αστική μούχλα. Η κατανάλωση χοιρινού κιμά. Η δικτατορία του προλεταριάτου. Το τέλος της Ιστορίας.
Πόλεμοι και επαναστάσεις. Επιτεύγματα και θηριωδίες. Οράματα σωτηρίας και σχέδια καταστροφής. Ουτοπικές πραγματικότητες. Συστράτευση επιστήμης και τεχνολογίας με το Κακό. Ο θρίαμβος της εικόνας. Πρότυπα της ανθρώπινης ευφυίας και εκφράσεις της ανθρώπινης υστερίας.
Ποια είναι η ιστορική αλήθεια και ποια είναι η αλήθεια της μνήμης;
Ο τσεχικής καταγωγής Patrik Ourednik επιστρέφει στον 20ό αιώνα με μηχανή του χρόνου την Europeana. Αφηγείται - δεν ξαναγράφει - με τη στόφα ενός παραμυθά ιστορικού την ιστορία της Ευρώπης, την ιστορία των ανθρώπων της, των ελπίδων και των διαψεύσεών τους, όπως δεν περιλαμβάνονται σε κανένα ιστορικό βιβλίο. Μέσα από ένα παιχνίδι συνειρμών, με καυστική ειρωνεία και αντιηρωική διάθεση, μας αποκαλύπτει, μπροστά στον καθρέφτη της Ιστορίας, τη ζωή ως θέατρο του παραλόγου.