Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Η ιστορία της βιβλιοθήκης στον δυτικό πολιτισμό

Η ιστορία της βιβλιοθήκης στον δυτικό πολιτισμό


Από τον Κικέρωνα στον Αδριανό: Ο ρωμαϊκός κόσμος από τις απαρχές της λατινικής λογοτεχνίας ως τις μνημειακές και ιδιωτικές βιβλιοθήκες των αυτοκρατορικών χρόνων

Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος
επιμέλεια: Σωκράτης Μαυρομμάτης

Κότινος, 2005
428 σελ.
ISBN 960-88249-6-6, ISBN-13 978-960-88249-6-6, [Εξαντλημένο]
Τιμή € 50,96

Στην έκδοση του δεύτερου τόμου της "Ιστορίας της Βιβλιοθήκης στον Δυτικό Πολιτισμό" παρουσιάζονται σε οκτώ εκτενή κεφάλαια, οι ιστορικές προϋποθέσεις που οδήγησαν από τη διαμόρφωση των πρώτων ιδιωτικών συλλογών βιβλίων στην ανέγερση των μεγάλων μνημειακών βιβλιοθηκών της Ρώμης και των ανατολικών επαρχιών της αυτοκρατορίας.

Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται λόγος για τη σύσταση του ρωμαϊκού κράτους, την πρώιμη ρωμαϊκή ιστοριογραφία και τις διάσπαρτες γραπτές πηγές που διαμορφώθηκαν από την εποχή αυτή.

Στο δεύτερο κεφάλαιο καταγράφεται το χρονικό της συγγραφής της Οδύσσειας, που σηματοδοτεί τις απαρχές της λατινικής λογοτεχνίας, και το βιβλιακό υλικό που την υποστήριξε. Επίσης, μνημονεύεται η συμβολή του Εννίου στα λατινικά γράμματα, η επίδραση της Νέας Κωμωδίας στα έργα του Πλαύτου και ο κόσμος του ρωμαϊκού θεάτρου. Σημειώνεται ακόμη η δραστηριότητα των φιλελληνικών κύκλων της αριστοκρατίας και ο ρόλος της βιβλιοθήκης των βασιλέων της Μακεδονίας στη διαμόρφωση της ελληνικής παιδείας.

Το τρίτο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στον μεγάλο βιβλιόφιλο και συγγραφέα τον Βάρρωνα, και στη μοναδική σχέση που ανέπτυξαν ο Κικέρων με τον Αττικό. Γίνεται λόγος για την εκτενή αλληλογραφία τους, τα εκδοτικά ζητήματα που τους απασχολούσαν και τον κόσμο του βιβλίου στην Ρώμη κατά τα ύστερα χρόνια της Ελεύθερης Πολιτείας.

Το τέταρτο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στον Αύγουστο, στην πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη της Ρώμης, του Ασίνιου Πολλίωνος, και στις βιβλιοθήκες του Παλατίνου λόφου που οικοδομήθηκαν τα χρόνια του Αυγούστου και του Τιβερίου. Θίγεται επίσης το ζήτημα της αυτοκρατορικής λογοκρισίας, ο ρόλος του Μαικήνα και η καθιέρωση του θεσμού των δημόσιων αναγνώσεων.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Ελένη Μπίστικα, H πεντάτομη «Iστορία της Bιβλιοθήκης στον Δυτικό Πολιτισμό» του K. Σπ. Στάικου σε ελληνική τροχιά και σε διεθνή διαδρομή, "Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα", 14.4.2012
Γιώργος Βαϊλάκης, Αφιέρωμα στους χώρους «λατρείας» του βιβλίου, "Ημερησία", 7.4.2012
Νίκος Βατόπουλος, Οι Βιβλιοθήκες της Δύσης, "Η Καθημερινή", 16.10.2010
Πόλυ Κρημνιώτη, Ιστορία της Βιβλιοθήκης στον Δυτικό Πολιτισμό, "Η Αυγή", 25.4.2010
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)