Εξώφυλλο βιβλίου Σειρήνεια δείπνα
Τελευταια ενημερωση: 29/06/2015 Προσθηκη στα αγαπημενα

Μοιραστειτε το

Σειρήνεια δείπνα

Siren Feasts

Ιστορία της διατροφής και της γαστρονομίας στην Ελλάδα


  • Εκδοτης: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
  • Διαθεσιμοτητα: Κυκλοφορεί
  • Ημ. Εκδοσης: 01/09/2001
  • Αρ. εκδοσης: 2
  • Ημ. 1ης εκδοσης: 01/09/2000
  • Περιοχη: Ηράκλειο Κρήτης
  • ISBN: 978-960-524-110-0
  • Τιμη 25.00€
  • Γλωσσα Πρωτοτυπου: αγγλικά
  • Μεταφραση απο: αγγλικά
  • Σειρα: Συμβολές στις Επιστήμες του Ανθρώπου
  • Υποσειρα: Φιλολογία
  • Αριθμος υποσειρας: 1
  • Τυπος: Βιβλίο
  • Δεσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
  • Σελιδες: 576
  • Διαστασεις (cm): 24x17
  • Λογοτεχνικα Βραβεια:
Η ιστορία των τροφών και της γαστρονομίας στην Ελλάδα καθώς και η αδιάσπαστη συνέχεια της ελληνικής κουζίνας, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας, περιγράφονται στα Σειρήνια Δείπνα του βρετανού ιστορικού Andrew Dalby. "Η τροφή και οι διασκεδάσεις του Αιγαίου της κλασικής εποχής -σημειώνει ο συγγραφέας- προσφέρουν πλούσια πεδία έρευνας ... και αποτελούν το απαραίτητο υπόβαθρο όχι μόνο για κάθε μελέτη του αρχαίου κόσμου αλλά και για τους ανθρωπολόγους που εξετάζουν τη μεταγενέστερη ιστορία της Μεσογείου". Η ελληνική διατροφή και γαστρονομία αποτελεί κατά τον Dalby, την αρχή από την οποία κατάγονται πολλά στοιχεία της σύγχρονης ευρωπαϊκής διατροφής και κουζίνας. Πολλά φαγητά, πασίγνωστα σήμερα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, έχουν μια ιστορία στην περιοχή πολύ αρχαιότερης και αυτής των Τούρκων και αυτής των ίδιων των Ελλήνων. Ο Andrew Dalby μιλά για τα γεύματα και τα συμπόσια του Αιγαίου της κλασικής αρχαιότητας δίνοντας έμφαση στα προσωπικά, ατομικά, οικιακά και οικογενειακά πλαίσια της ελληνικής διατροφής. Δεν αποφεύγει, ωστόσο, να επεκτείνεται σε προγενέστερες, αλλά και σε μεταγενέστερες της κλασικής εποχές, για να προσεγγίσει την ιστορία των τροφίμων που αποτελούσαν το ελληνικό μενού. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πληροφορίες για τα σικελικά τραπέζια, τους σικελούς μαγείρους και τους... τσελεμεντέδες των σικελών, καθώς και η περιγραφή των διατροφικών εξελίξεων στο Βυζάντιο και τις νεώτερες εποχές. Σημαντική πηγή πληροφοριών για τη μελέτη του Andrew Dalby αποτελούν οι Δειπνοσοφιστές του Αθήναιου -έργο κλασικό όχι μόνο για την ελληνική ιστορία και λογοτεχνία αλλά και για θέματα γαστρονομίας.
# Συντάκτης Τίτλος Οργανισμός Ημερομηνία
1 Άλκης Γαλδαδάς Διαβάζοντας έρχεται η όρεξη Το Βήμα 02/08/2009
Το σχόλιο υποβλήθηκε με επιτυχία.
Σφάλμα Προέκυψε σφάλμα κατά την υποβολή του σχολίου.
Αφήστε ένα σχόλιο

Συνδεθείτε για να αφήστε σχόλιο.