Βιβλίο
Francesca Rigotti
Επιμέλεια: Αναστασία Μωράκη
Μετάφραση: Καίτη Μάρακα
Επίκουρος
Αθήνα
Πολύτροπον
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 142
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8354-93-7
Γλώσσα πρωτοτύπου: ιταλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: La Filosofia in cucina: Piccola cucina della region culinaria
Γαστρονομία και Σκέψη 1
Σημειώσεις: Πρόλογος: Επίκουρος, κριτικός γεύσης.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 23-05-2008)
Η φιλοσοφία στην κουζίνα
Μικρή κριτική του μαγειρικού λόγου
Μικρή κριτική του μαγειρικού λόγου
Francesca Rigotti
Επιμέλεια: Αναστασία Μωράκη
Μετάφραση: Καίτη Μάρακα
Επίκουρος
Αθήνα
Πολύτροπον
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 142
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8354-93-7
Γλώσσα πρωτοτύπου: ιταλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: La Filosofia in cucina: Piccola cucina della region culinaria
Γαστρονομία και Σκέψη 1
Σημειώσεις: Πρόλογος: Επίκουρος, κριτικός γεύσης.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 23-05-2008)
Περίληψη:
Η φιλοσοφία και η μαγειρική, σύμφωνα με τη συγγραφέα, είναι δύο δραστηριότητες με στενή συγγένεια. Είναι άραγε τυχαίο ότι η λατινική λέξη sapere (γνωρίζω) έχει κοινή ρίζα με τη λέξη sapore (γεύομαι) - αλλά και με τη λέξη σοφία; Ή το γεγονός ότι η γλώσσα είναι συγχρόνως το όργανο της γεύσης και της ομιλίας;
Οι σελίδες του βιβλίου μάς καλωσορίζουν σε μια αλλόκοτη φιλοσοφική κουζίνα. Τρώγοντας ελιές και ξερά σύκα με τον Πλάτωνα, έχοντας συντροφιά τον Καντ και τον Κίρκεργκορ, καθαρίζοντας πατάτες με τον Βιτγκενστάιν, οι ιδέες αποκτούν γεύση και το φαγητό μια θέση στη φιλοσοφική σκέψη.
Η φιλοσοφία και η μαγειρική, σύμφωνα με τη συγγραφέα, είναι δύο δραστηριότητες με στενή συγγένεια. Είναι άραγε τυχαίο ότι η λατινική λέξη sapere (γνωρίζω) έχει κοινή ρίζα με τη λέξη sapore (γεύομαι) - αλλά και με τη λέξη σοφία; Ή το γεγονός ότι η γλώσσα είναι συγχρόνως το όργανο της γεύσης και της ομιλίας;
Οι σελίδες του βιβλίου μάς καλωσορίζουν σε μια αλλόκοτη φιλοσοφική κουζίνα. Τρώγοντας ελιές και ξερά σύκα με τον Πλάτωνα, έχοντας συντροφιά τον Καντ και τον Κίρκεργκορ, καθαρίζοντας πατάτες με τον Βιτγκενστάιν, οι ιδέες αποκτούν γεύση και το φαγητό μια θέση στη φιλοσοφική σκέψη.
Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ελεάννα Βλαστού | Φιλοσοφία της γεύσης | "Athens Voice" | 302 | 20/5/2010 | |
Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης | "Νόστιμες" σελίδες | "Το Ποντίκι"/ "Βιβλιοπόντικας" | 9 | 51 | 18/12/2008 |
Ελισάβετ Κοτζιά | Η γλώσσα της γεύσης και της γνώσης | "Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα" | 43 | 14/12/2008 | |
Βαγγέλης Χατζηβασιλείου | Μαγειρεύειν εστί φιλοσοφείν | "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"/ Ένθετο "7: Τέχνες και Ζωή" | 361 | 30 | 19/10/2008 |
Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης | Μαγειρεύοντας με τη φιλοσοφία | Περιοδικό "Εντευκτήριο" | 83 | 198 | Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2008 |
Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης | "Νόστιμες" σελίδες | "Το Ποντίκι" | 80 | 14/8/2008 | |
Γ. Σωτηροπούλου | Στην κατσαρόλα της φιλοσοφίας | "Αγγελιοφόρος" | 33 | 21/6/2008 | |
Σωτήρης Βανδώρος | Τρώγοντας έρχεται η όρεξη και… η γνώση | "Ελεύθερος Τύπος" | 37 | 15/6/2008 | |
Στοχασμός και γαστρονομία | "Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη" | 507 | 14 | 13/6/2008 | |
Δημήτρης Χουλιαράκης | Τρώγοντας ξερά σύκα και ελιές με τον Πλάτωνα | "Το Βήμα"/ "Βιβλία" | 69 | 8/6/2008 |