Βιβλίο
Η φιλοσοφία στην κουζίνα
Μικρή κριτική του μαγειρικού λόγου

Francesca Rigotti
Επιμέλεια: Αναστασία Μωράκη
Μετάφραση: Καίτη Μάρακα
Επίκουρος
Αθήνα
Πολύτροπον
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 142
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8354-93-7
Γλώσσα πρωτοτύπου: ιταλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: La Filosofia in cucina: Piccola cucina della region culinaria
Γαστρονομία και Σκέψη 1
Σημειώσεις: Πρόλογος: Επίκουρος, κριτικός γεύσης.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 23-05-2008)
Περίληψη:

Η φιλοσοφία και η μαγειρική, σύμφωνα με τη συγγραφέα, είναι δύο δραστηριότητες με στενή συγγένεια. Είναι άραγε τυχαίο ότι η λατινική λέξη sapere (γνωρίζω) έχει κοινή ρίζα με τη λέξη sapore (γεύομαι) - αλλά και με τη λέξη σοφία; Ή το γεγονός ότι η γλώσσα είναι συγχρόνως το όργανο της γεύσης και της ομιλίας;

Οι σελίδες του βιβλίου μάς καλωσορίζουν σε μια αλλόκοτη φιλοσοφική κουζίνα. Τρώγοντας ελιές και ξερά σύκα με τον Πλάτωνα, έχοντας συντροφιά τον Καντ και τον Κίρκεργκορ, καθαρίζοντας πατάτες με τον Βιτγκενστάιν, οι ιδέες αποκτούν γεύση και το φαγητό μια θέση στη φιλοσοφική σκέψη.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ελεάννα ΒλαστούΦιλοσοφία της γεύσης"Athens Voice"30220/5/2010
Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης"Νόστιμες" σελίδες"Το Ποντίκι"/ "Βιβλιοπόντικας"95118/12/2008
Ελισάβετ ΚοτζιάΗ γλώσσα της γεύσης και της γνώσης"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"4314/12/2008
Βαγγέλης ΧατζηβασιλείουΜαγειρεύειν εστί φιλοσοφείν"Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"/ Ένθετο "7: Τέχνες και Ζωή"3613019/10/2008
Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςΜαγειρεύοντας με τη φιλοσοφίαΠεριοδικό "Εντευκτήριο"83198Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2008
Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης"Νόστιμες" σελίδες"Το Ποντίκι"8014/8/2008
Γ. ΣωτηροπούλουΣτην κατσαρόλα της φιλοσοφίας"Αγγελιοφόρος"3321/6/2008
Σωτήρης ΒανδώροςΤρώγοντας έρχεται η όρεξη και… η γνώση"Ελεύθερος Τύπος"3715/6/2008
Στοχασμός και γαστρονομία"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"5071413/6/2008
Δημήτρης ΧουλιαράκηςΤρώγοντας ξερά σύκα και ελιές με τον Πλάτωνα"Το Βήμα"/ "Βιβλία"698/6/2008