Βιβλίο
Εικόνες που επιμένουν
Το τέλος του τοπίου. Μετάθεση. Υπόγειο γκαράζ

Χριστόφορος Λιοντάκης
Αθήνα
Γαβριηλίδης
Αριθμός Έκδοσης: 1
2012
σ. 128
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-336-833-5
Περιέχει: CD με 5 τραγούδια για φωνή και πιάνο σε σύνθεση Θάνου Μικρούτσικου και τραγούδι Κώστ��ς Θωμαΐδης.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 13-11-2012)
Περίληψη:

[...] Για πολύν καιρό οι εικόνες αυτές κυκλοφορούσαν μέσα μου, ώσπου με τη βοήθεια της αθωότητας και της άγνοιας κάποιες άρχισαν να παίρνουν μορφή. Έτσι κυκλοφόρησε η πρώτη συλλογή "Το Τέλος του τοπίου" το 1973. Ακολούθησε η "Μετάθεση" το 1976. Η πρώτη έκδοσή τους ήταν ιδιωτική. Οι δύο αυτές συλλογές επανεκδόθηκαν μαζί από τις εκδόσεις "Εγνατία" στη σειρά "Τραμ" το 1980. Το "Υπόγειο γκαράζ" εκδόθηκε στις εκδόσεις "Κέδρος" το 1978 και επανεκδόθηκε το 1999.

Πριν αποφασίσω τη συγκεντρωτική τους έκδοση (είχαν εξαντληθεί προ πολλού), τις ξαναδιάβασα αρκετές φορές. Τα αισθήματα ανάμεικτα. Συγκίνηση, κυρίως καθώς θυμήθηκα τις συνθήκες και τα γεγονότα που προκάλεσαν τη γραφή τους. Συγχρόνως όμως οι εικόνες τους παρέμεναν ζωντανές και εξακολουθούσαν να επιμένουν έτσι, παρ' όλες τις αναστολές, ενέδωσα εκ νέου.

Τα ποιήματα: "Ήχος κλεισμένος", "Εδώ στην όχθη της λογικής", "Χρόνος και σταγόνες βροχής", "Να αλλάξει αίμα" και "Σε δυο τραπέζια" είχαν τη μεγάλη εύνοια της τύχης να μελοποιηθούν από τον Θάνο Μικρούτσικο, ο οποίος ανέδειξε τις φανερές μα και τις κρυμμένες διαστάσεις τους. Το έργο κυκλοφόρησε σε CD από τη MINOS ΕΜΙ: "Ποίηση με μουσική: Κωνσταντίνος Καβάφης - Χριστόφορος Λιοντάκης", με ερμηνευτή τον Κώστα Θωμαίδη.

Επίσης ο Θανάσης Νικόπουλος μελοποίησε στίχους από τα ποιήματα "Ζήσαμε σ' ώρες ασχημάτιστες" και "Τη νύχτα η σιωπή είναι λόγος", με τον τίτλο "Ο έρωτας δεν ήτανε δοσμένος". Το τραγούδι αυτό περιλαμβάνεται στο cd "Τραγούδια τον έρωτα και της θάλασσας" και το ερμηνεύει ο Μίλτος Πασχαλίδης.

Τέλος, εικοσιένα ποιήματα από τις τρεις αυτές συλλογές περιλαμβάνονται στο cd που κυκλοφόρησε η δισκογραφική εταιρεία ΛΥΡΑ στη σειρά "Ελληνική ποίηση - περίοδος δεύτερη": "Ο Χριστόφορος Λιοντάκης διαβάζει Λιοντάκη".

Στην παρούσα επανέκδοση κλάδεψα ορισμένους λαίμαργους στίχους που περίσσευαν αλλού πάλι έχωσα ακόμη πιο βαθιά το νυστέρι, αφαιρώντας, καθώς "τη αφαιρέσει μόνη το αποκεκρυμμένον αναφαίνεται κάλλος".

(από τον πρόλογο του συγγραφέα)

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ζαχαρίας ΚατσακόςΓια την ποίηση και την ποιητική του Χριστόφορου ΛιοντάκηΠεριοδικό "Εντευκτήριο"106Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2014
Ρόζα ΚοβάνηΣμιλεύοντας τον λόγοΠεριοδικό "Εντευκτήριο"106Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2014
Βαγγέλης ΧατζηβασιλείουΈνας δια βίου λυρισμόςΠεριοδικό "Εντευκτήριο"106Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2014
Μαριλίζα ΜητσούΠρόσωπα και προσωπεία του μύθου στην ποίηση του Χριστόφορου ΛιοντάκηΠεριοδικό "Εντευκτήριο"106Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2014
Χριστίνα ΝτουνιάΤα δικαιώματα του "θυμού" και η ποιητική του Χριστόφορου ΛιοντάκηΠεριοδικό "Εντευκτήριο"106Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2014
Βαγγέλης ΧατζηβασιλείουΠώς γεννιέται ένας ποιητής;www.oanagnostis.gr28/3/2013
Τιτίκα ΔημητρούλιαΗ αρχή της αυταπάτης"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"3/3/2013
Τα άνθη της κρίσης"Το Βήμα"/ "Βιβλία"16/12/2012
Μαρία ΘερμούΣε καιρούς χαλεπούς η ποίηση είναι μια απόδραση"Το Βήμα"/ "Βιβλία"25/11/2012
Γιώργος ΚορδομενίδηςΒιβλία στο κομοδίνοΠεριοδικό "Εντευκτήριο"98Αύγουστος-Οκτώβριος 2012